Nieuws

Vermageren, afvalrace met nare nasmaak

28 juli 2014
maigrir goût amer

Bijna de helft van de volwassen Belgen kampt met overgewicht. Een mirakelformule om de overtollige kilo’s kwijt te raken bestaat niet, al willen heel wat charlatans u het tegendeel doen geloven. U kent ongetwijfeld tientallen voorbeelden.

Hebt u recent ook dergelijke reclame gezien? Laat het ons weten via Facebook!

"Ik verloor 20 kilo op drie weken"

De wet verbiedt elke verwijzing naar de snelheid of omvang van gewichtsverlies. Toch spotten we nog geregels reclamebanners op populaire websites met succesverhalen en foto's van "voor" en "na" die een spectaculair gewichtsverlies beloven. Wij dienden alvast een klacht in, vooralsnog zonder resultaat. We willen echter de strijd verderzetten, en daarom willen we met uw hulp zoveel mogelijk voorbeelden verzamelen.

Een mirakelformule voor gewichtsverlies bestaat niet. Een enquête die we recent uitvoerden toont aan dat lichaamsbeweging combineren met een gepersonaliseerd dieet de meest succesvolle methode is. In onze rubriek Vermageren vindt u meer informatie over verantwoord afvallen.

Onze enquête: verloren kilo's komen vaak terug

Overgewicht is een van de snelst groeiende gezondheidsproblemen voor onze gezondheidszorg. Dat blijkt uit onze enquête, waarbij we meer dan 3 000 Belgen bevroegen: één op de drie kampt met overgewicht, 17 % is zwaarlijvig. Bijna alle deelnemers (97 %) meldden in het verleden al minstens één keer te hebben geprobeerd hun lichaamsgewicht onder controle te houden.

De meesten (89 %) willen zich met de vermageringspoging beter in hun vel voelen, maar een kwart (26 %) wil komaf maken met de negatieve gevolgen van overgewicht en zwaarlijvigheid, zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, overbelasting van de gewrichten en hart- en vaatziekten. 

Lichaamsbeweging blijkt de populairste methode om gewicht te verliezen (22 %), gevolgd door het schrappen van tussendoortjes (21 %). Eén op de vijf ging echt op dieet.

Pogingen om af te slanken blijken echter vaak vruchteloos. Slechts 15 % weet de kilo’s op lange termijn te verjagen, de anderen eindigen terug op of zelfs boven hun startgewicht. Vermageren dreigt daardoor al snel een straatje zonder eind te worden. Wat wel werkt: gestaag gewicht verliezen in combinatie met een gezonde levensstijl, die lichaamsbeweging combineert met een persoonlijk dieet opgesteld door een deskundige.