Nieuws

Hoe je ondanks je overgewicht toch aan sport kunt doen

26 april 2022
Over het belang van bewegen

Sporten lijkt soms zinloos voor wie zwaarlijvig is en wil afslanken. Alsof het lichaam niet meer in staat is om de vetreserves als brandstof aan te wenden. En toch is bewegen de eerste stap in de juiste richting.

Zelfs als je flink wat overgewicht moet meezeulen, kun je daar serieus veel aan veranderen door je leefgewoontes aan te passen. De troef: meer beweging of zelfs sport. Denk vooral niet dat het geen zin heeft, het zal gewoon tijd vergen. Net zoals het veel tijd heeft gevergd om te evolueren van een lichaam van een jong kind, dat van nature actief en soepel is, naar dat van een dikke volwassene die amper nog beweegt.

Eerste advies: begin met wandelen

Leid je een zittend leven en kamp je met overgewicht, dan is er maar één advies: wandelen, wandelen  en nog eens wandelen. Niet slenteren maar gedurende ten minste een half uur op een "aerobe" manier stappen, dus heel energiek zodat je hartritme stijgt, evenwel zonder te overdrijven.

Als je dat meermaals per week doet, zul je dat na drie maanden of zelfs al eerder merken aan je taille. Wat nog niet betekent dat het ook op je weegschaal in positieve zin zal veranderen want het vet wordt omgezet in spieren en één kilo spieren weegt ... evenveel als één kilo vet.

Berekenen of je te veel weegt

Alleen nemen spieren minder plaats in. Met andere woorden, als in de spiegel of aan je kleren de indruk hebt dat je iets minder dik bent geworden maar de weegschaal dat niet  bevestigt, ben je niet aan het dromen, het is echt mogelijk dat je tailleomtrek is verkleind. Dat is supermotiverend! Voldoende om over te schakelen op andere, nog meer aerobe vormen van lichaamsbeweging.

Tips lezen over meer bewegen

Tweede advies: ken je grenzen

Begin altijd rustig aan, met een geleidelijke opwarming. Forceer nooit. Stop enkele ogenblikken als je (te erg) buiten adem raakt.

Hoe vaak per week je moet bewegen is een persoonlijke kwestie. Het antwoord hangt af van je conditie, het soort fysieke activiteit dat je kiest, eventuele medische richtlijnen van je arts als je gezondheidsproblemen hebt. Maar de meeste onderzoekers raden over het algemeen drie keer per week een sessie van 20 tot 30 minuten aan. Je kunt dat doen door bijvoorbeeld drie keer te wandelen, maar ook door één keer te fietsen, één keer te wandelen en één keer te zwemmen. Of nog andere sporten, volgens waar je zin in hebt, het seizoen en wat je aankunt. Zo is het belangrijk om je gewrichten niet te overbelasten als je zeer zwaarlijvig bent.

Alle mogelijke diëten vergelijken

We kunnen je ook onze Praktische Gids over gezond afvallen aanbevelen.

DE PRAKTISCHE GIDS OVER GEZOND AFVALLEN BESTELLEN