Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA

Obesitas bij kinderen beter ondersteund

19 maart 2019

Kinderen met obesitas hebben nu recht op de terugbetaling van zes sessies van minstens 30 minuten bij een diëtist. Een maatregel die op zich bemoedigend is, maar verre van voldoende is om obesitas doeltreffend te bestrijden. Wij pleiten voor een globaal plan.

Vijf miljoen euro: dat is het bedrag dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft uitgetrokken om kinderen te helpen afvallen door de terugbetaling van dieetconsultaties te verbeteren. Momenteel lijdt 7 % van de kinderen in België aan obesitas (20 % aan overgewicht) en zij zullen nu recht hebben op de terugbetaling van zes sessies van minstens 30 minuten bij een diëtist. 75.000 kinderen zouden in aanmerking komen voor de maatregel. Tot nu toe namen slechts enkele ziekenfondsen deze dieetopvolging ten laste in het kader van hun aanvullende verzekering.

Een globaal kader in plaats van specifieke maatregelen

We kaarten regelmatig het probleem aan van overgewicht en obesitas. Bij verschillende gelegenheden, in het bijzonder bij de invoering van de frisdrankentaks, hebben we aan de alarmbel getrokken en herinnerd aan de noodzaak van een globaal plan om obesitas, en vooral obesitas bij kinderen, doeltreffend te bestrijden.

De maatregel van minister De Block is dus een goede zaak, maar onvoldoende. Hij zal slechts weinig effect hebben, omdat hij er geen aandacht wordt geschonken aan andere factoren die een rol spelen (gezinssituatie, lichaamsbeweging enz.). Bovendien is het hoog tijd dat de autoriteiten, zowel op Belgisch als op Europees niveau, de voedingsindustrie op haar verantwoordelijkheden wijzen.

Wij pleiten voor een globale aanpak op basis van zes pijlers:

  1. De voedselporties beter definiëren. De door de fabrikanten aanbevolen porties op de verpakkingen moeten de reële consumptie beter weergeven. Eventueel door middel van pictogrammen of huishoudelijke maten om de consument een beter beeld te geven;
  2. De voedingsindustrie aanmoedigen om de samenstelling van haar producten te herzien. Sommige producenten hebben al stappen ondernomen om het vet- en suikergehalte in hun producten te verminderen, maar hun inspanningen moeten beter worden ondersteund; 
  3. De NutriScore veralgemenen. Dit label, dat in augustus 2018 werd geïntroduceerd, geeft je in een oogopslag de producten met de beste voedingswaarde in een bepaalde categorie. Maar sommige voedingsreuzen blijven een fantasievol en misleidend logo gebruiken.
  4. Voedingsreclame beperken, zeker naar kinderen toe: of het nu in tijdschriften voor kinderen, op tv, op de radio of op internet is, het is bewezen dat voedingsreclame een grote invloed heeft op kinderen, maar ook op volwassenen;
  5. De prijs (BTW) van gezonde voeding (fruit en groenten) verlagen;
  6. De consument informeren over het belang van evenwichtige voedingsgewoonten en van fysieke activiteit door middel van grootschalige bewustmakingscampagnes.

Onze hulpmiddelen en dossiers om gezonder te eten

Je vindt op onze website verschillende hulpmiddelen en dossiers over deze kwesties, zoals een koopwijzer tussendoortjes en een koopwijzer ontbijtgranen.

Vergelijk tussendoortjes Vergelijk ontbijtgranen

Community

Voeding en Gezondheid

test

Gerelateerde discussies