Nieuws

Er zijn voor- en nadelen aan het ketogeen dieet

30 juni 2023

Om overtollige kilo's kwijt te raken, wagen veel personen zich tegenwoordig aan het ketodieet of ketogeen dieet. Weinig suiker, veel vetten. Op korte termijn boek je daarmee resultaat, maar op lange termijn is dat niet het meest evenwichtige en meest efficiënte dieet.

De principes van het ketogeen dieet of ketodieet

Met het ketogeen dieet, ook bekend als het “ketodieet”, verminder je drastisch je consumptie van koolhydraten tot maximaal 50 g per dag. Het legt de nadruk op vetten, bij voorkeur goede vetten zoals die in avocado, vette vis, noten en gezonde oliën.

Koolhydraatrijk voedsel zoals snoep, fruit, pasta, brood, aardappelen en ander zetmeelrijk voedsel moet je voornamelijk bannen. Eiwitten verminder je licht, of laat je hetzelfde, om plaats te maken voor vetten als belangrijkste energiebron (meer dan 60 % van de totale energie-inname in plaats van 30 tot 35 % in een evenwichtig dieet).

De effecten van ketose op het lichaam

Het belangrijkste doel van het ketogeen dieet is het lichaam in een staat van ketose brengen. Wanneer de hoeveelheid beschikbare suikers beperkt is, zet de lever vetzuren om in ketonen om het lichaam van energie te voorzien. Het kan 3 tot 4 dagen duren voor je in een staat van ketose bent en je kunt dat over het algemeen herkennen aan een ongebruikelijk slechte adem.

Snelle resultaten en een goed gevoel dankzij het ketodieet

Met het ketogeen dieet verlies je snel gewicht zonder dat je met een hongergevoel rondloopt. De ketolichamen die tijdens de ketose worden geproduceerd, kunnen je een goed gevoel geven. De eerste dagen kun je echter last hebben van vermoeidheid en hoofdpijn.

Volgens studies kan het ketogeen dieet op korte termijn betere resultaten geven dan een vetarm dieet, wat gedeeltelijk het commerciële succes verklaart.

De nadelen en de risico's op lange termijn van het ketogeen dieet

Hoewel het ketogeen dieet snelle resultaten kan bieden, heeft het ook nadelen en risico's op de lange termijn. Het ketogeen dieet is erg strikt en kan leiden tot een tekort aan vezels, wat constipatie kan veroorzaken, en aan vitamine B. Door de hoge inname van vetten is er op lange termijn bovendien een risico op hart- en vaatziekten.

Op de lange termijn is het ketogeen dieet niet het meest efficiënte. In de praktijk boek je betere resultaten met een gebalanceerd dieet zoals het mediterrane dieet, dat een bepaalde hoeveelheid vet en koolhydraten bevat. Hierdoor zul je langer slank blijven en tegelijkertijd ook gezonder zijn dankzij een evenwichtiger dieet.

Vergelijk de meest populaire diëten

Duik in de wereld van diëten met onze vergelijkingstool. Ontdek de populairste diëten, zoals flexitarisch, ketogeen en intermittent fasting, en laat je door onze voedingsexperts begeleiden naar de keuze die het beste bij jou past. 

Vergelijk alle diëten