Nieuws

Dukan is geen mirakeldieet

09 maart 2011
dukan

Dokter Pierre Dukan verleidt heel wat mensen tot afvallen. Het Dukan-dieet is hot. Wat houdt het in? Of beter: wat mist het?

Niet minder dan 15 miljoen bezoekers op zijn website en meer dan 3 miljoen lezers van zijn boeken. Dukan is hot. Enige nuchterheid is echter geboden. Net zoals vele andere modediëten is ook het Dukan-dieet geen mirakeloplossing en staat het ver weg van een evenwichtige en dus gezonde voeding.

 

Afvallen in vier fases

Het dieet behelst vier fases. In een eerste - kort - aanvalsfase moet u snel gewicht verliezen. Uw eten beperkt zich tot proteïnerijke producten. Daarna "cruist" u naar uw juiste gewicht door de ene dag enkel proteïnen op te nemen, om ze de volgende dag aan te vullen met een van de 28 toegestane groentensoorten. Deze fase duurt een week per verloren kilo. Daarna stabiliseert u uw gewicht - tien dagen lang per afgevallen kilo - door terug te keren naar een evenwichtige voeding. Fruit, donker brood, varkensgebraad ... zijn weer welkom. U moet die voeding wel aanvullen met twee eetlepels havermoutpap per dag en u moet per week nog altijd één dag zuiver proteïnerijk eten. In de vierde en laatste fase moet u volharden: één dag in de week behoudt u een proteïnerijk dieet, dagelijks een beetje havermoutpap en regelmatig bewegen zouden u moeten helpen uw gewicht te behouden.

 

Geen mirakeldieet en onevenwichtig

Het Dukan-dieet is erg arm aan vezels, de aanbreng van zout is gigantisch hoog (meer dan twee keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid of ADH) en de aanbreng van calcium is dubbel zoveel als de ADH. En niet te vergeten: volgens Dukan moet u twee tot drie keer meer proteïnen opnemen dan de aanbeveling. Van een evenwichtige voeding is dus geen sprake.

 

Begeleiding helpt gezond afvallen

Onevenwichtige diëten en diëten zonder begeleiding van een deskundige zijn ongezond: ze kunnen naast uw vetmassa ook uw spiermassa en botmassa aantasten. Verder kunnen bepaalde diëten leiden tot ontstekingen, fibrose in de lever (toename van bindweefsel), galstenen, verteringsproblemen, verstopping en hartritmestoornissen, met zelfs mogelijk de dood tot gevolg. Proteïnerijke diëten kunnen gevaarlijk zijn voor mensen die risico lopen op nierinsufficiëntie. Niets kan een gezonde, evenwichtige, gevarieerde voeding vervangen. Laat u bijstaan door een arts of diëtist om uw gewicht op een gezonde manier onder controle te krijgen en te houden. Bovendien is op het eten letten niet voldoende. Ook regelmatig genoeg bewegen is nodig.