Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Diëten: geef je gezondheid niet in handen van een charlatan!

15 november 2017
diëtist voedingsdeskundige

Wil je vermageren of gezonder gaan eten? Laat je dan professioneel begeleiden, dus door een diëtist of een arts met een opleiding inzake voeding. Anders riskeer je een aanslag op je portefeuille en soms zelfs op je gezondheid.

Voedingscoach, voedingstherapeut, voedingsconsulent, nutritionist ... Stop ! Ronkende titels, ja, maar zonder officiële inhoud. Wie zich achter zo’n titel verstopt, heeft geen opleiding gevolgd die wetenschappelijk of wettelijk is erkend.

Erkend vs. pseudo-expert 

Onlangs werd in Charlerloi een "valse" voedingskundige veroordeeld voor het onwettig uitoefenen van geneeskunde. In ons land moet men immers een opleiding als arts of als diëtist hebben gevolgd om advies te mogen geven over voeding.

Maar geregeld beweren pseudo-experten zonder erkende opleiding maar met een ronkende titel dat ook te kunnen. Volgens de wet mogen zij echter alleen recepten publiceren of een blog bijhouden. 

Aanslag op je portefeuille en eventueel op je gezondheid

"Wil je vermageren of gezonder gaan eten? Laat je dan professioneel begeleiden!”, zegt een van onze voedingsexperten. "Met een charlatan riskeer je niet alleen dat hij het geld uit je zakken haalt, maar ook dat hij je met gezondheidsproblemen opzadelt.” Bijvoorbeeld door je te veel vitaminensupplementen te laten nemen. Of door geen rekening te houden met jouw specifieke pathologie. 

De Franstalige beroepsvereniging van diëtisten (UPDLF) voert momenteel een campagne tegen de praktijken van charlatans. 

Hoe vind je een erkende diëtist?

De website van de twee officiële beroepsverenigingen die ons land kent, biedt de mogelijkheid om een erkende diëtist te vinden:

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

4 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/04/2021

Jammer genoeg gaat ieder pondje door het mondje. Het is heel erg moeilijk om dag in dag uit aan alle verleidingen te weerstaan. Idd,opschrijven wat je eet kan je serieus doen verschieten. Twintig jaar geleden at ik 10 boterhammen en was graatmager. Nu eet ik er drie en kom bij door ernaar te kijken. Dus leeftijd speelt zeker en vast een grote rol

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021

Het beste is nog altijd calorien tellen . Er zijn gratis apps voor de calorien te tellen bv yazio . je doet je bv 500 cal te kort per dag. of hoe het uitkomt voor je gewicht . dat kan de app voor jou uitrekenen .

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/04/2021
, Gereageerd:

Beste Johan en Willy, het “mirakeldieet” of hét gouden geheim bestaat helaas niet: duurzaam afvallen lukt inderdaad maar door minder calorieën op te nemen dan je verbruikt en om een evenwichtig voedingspatroon toe te passen afgestemd op je behoeftes. Bedankt alleszins voor jullie bijdrage ! Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021

Het neerschrijven van wat je eet, is in mijn ogen het beste begin en middel bij het veranderen van eetgewoontes. (over obesitas spreek ik me niet uit, want dat wordt als een ziekte beschouwd)

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies