Nieuws

Diëten: geef je gezondheid niet in handen van een charlatan!

15 november 2017
diëtist voedingsdeskundige

Wil je vermageren of gezonder gaan eten? Laat je dan professioneel begeleiden, dus door een diëtist of een arts met een opleiding inzake voeding. Anders riskeer je een aanslag op je portefeuille en soms zelfs op je gezondheid.

Voedingscoach, voedingstherapeut, voedingsconsulent, nutritionist ... Stop ! Ronkende titels, ja, maar zonder officiële inhoud. Wie zich achter zo’n titel verstopt, heeft geen opleiding gevolgd die wetenschappelijk of wettelijk is erkend.

Erkend vs. pseudo-expert 

Onlangs werd in Charlerloi een "valse" voedingskundige veroordeeld voor het onwettig uitoefenen van geneeskunde. In ons land moet men immers een opleiding als arts of als diëtist hebben gevolgd om advies te mogen geven over voeding.

Maar geregeld beweren pseudo-experten zonder erkende opleiding maar met een ronkende titel dat ook te kunnen. Volgens de wet mogen zij echter alleen recepten publiceren of een blog bijhouden. 

Aanslag op je portefeuille en eventueel op je gezondheid

"Wil je vermageren of gezonder gaan eten? Laat je dan professioneel begeleiden!”, zegt een van onze voedingsexperten. "Met een charlatan riskeer je niet alleen dat hij het geld uit je zakken haalt, maar ook dat hij je met gezondheidsproblemen opzadelt.” Bijvoorbeeld door je te veel vitaminensupplementen te laten nemen. Of door geen rekening te houden met jouw specifieke pathologie. 

De Franstalige beroepsvereniging van diëtisten (UPDLF) voert momenteel een campagne tegen de praktijken van charlatans. 

Hoe vind je een erkende diëtist?

De website van de twee officiële beroepsverenigingen die ons land kent, biedt de mogelijkheid om een erkende diëtist te vinden: