Nieuws

Allergenen in voedingsmiddelen: nog te weinig info

24 november 2017
voedselallergie

Volgens de wet moeten winkeliers kunnen vertellen welke allergenen er in hun niet-voorverpakte voedingsmiddelen zitten. Uit ons onderzoek blijkt dat dit niet altijd het geval is. Bovendien is het niet verplicht om melding te maken van het risico op kruisbesmetting, wat nochtans even gevaarlijk is voor wie allergisch is.

Aan de hand van een steekproef wilden wij nagaan hoe de situatie in de praktijk is. Daarom vroegen we in 43 verkooppunten of de chocoladebroodjes die ze verkochten, hazelnoten (een allergeen) bevatten. Die informatie zou schriftelijk of mondeling (op vraag) moeten worden gegeven. In slechts drie gevallen was dit echter schriftelijke vermeld bij de chocoladebroodjes. Dat lijkt ons nochtans het best, omdat schriftelijke informatie betrouwbaarder en vollediger is dan een mondeling antwoord.

Twee van de 27 chocoladebroodjes die volgens de winkel veilig waren, bleken trouwens toch hazelnoot te bevatten. Aangezien elke misser levensgevaarlijk kan zijn voor mensen met een voedselallergie, is de situatie nog voor verbetering vatbaar.

Daarom is er nood aan meer controles op de correcte toepassing van de wetgeving inzake:

  • de opleiding van de verkopers;
  • de aanwezigheid van een register met informatie over allergenen (waarop de verkopers zich moeten baseren om een juist antwoord te kunnen geven);
  • de zichtbare boodschap dat de klant informatie kan vragen indien die niet schriftelijk beschikbaar is.

Daarnaast vragen we dat zelfbedieningszaken verplicht worden om de informatie over allergenen te afficheren. Het is immers niet handig dat je daar op deze plaatsen naar moet vragen.

Het gevaar van kruisbesmetting

Voeding kan niet alleen allergenen bevatten, maar ook in contact zijn gekomen met allergenen. Dat heet dan kruisbesmetting. De Europese wetgeving zou de vermelding van het risico op kruisbesmetting voor niet- voorverpakte voedingsmiddelen moeten verplichten. Anders kunnen mensen met een voedselallergie helemaal niet zeker zijn dat een voedingsmiddel veilig is.

De Europese Commissie moet er wel over waken dat die informatie op een eenvoudige manier wordt gegeven door de woorden “kan bevatten” en dat het risico enkel wordt vermeld als de onbedoelde aanwezigheid niet kan worden vermeden door goede praktijken, zoals een gescheiden productie van voedingsmiddelen die allergenen bevatten of een grondige schoonmaak na elk  gebruik van allergenen. Het risico moet ook kritisch worden ingeschat: het moet enkel worden vermeld als

het allergeen onbedoeld in voldoende hoge mate aanwezig kan zijn om een allergische reactie te veroorzaken bij een bepaald percentage van de mensen die allergisch zijn. Dit om een explosie van onnodige waarschuwingen te vermijden die enkel dienen om de fabrikant te beschermen.

De koe bij de horens gevat

Wij hebben contact opgenomen met de winkels waarin de verkoper ons geen antwoord kon geven of waarvan de chocoladebroodjes die zogezegd veilig waren, toch hazelnoot bevatten. Broodjesketen Panos en een bakker hebben ons geantwoord dat er nochtans een lijst van allergenen in hun verkooppunt aanwezig is. Ze hebben hun personeel dus nog eens op het belang daarvan gewezen.

Lidl heeft ons dan weer laten weten dat de informatie over allergenen in de winkels zou moeten uithangen, dichtbij het brood en de patisserie. Na ons bezoek hebben ze dat gecontroleerd en gemeld dat de informatie wel degelijk aanwezig was.