Nieuws

Een Marsreep = een half uur joggen!

03 mei 2016
een mars een uur joggen

Beweeg voldoende, beperk periodes van stilzitten en eet evenwichtig. Zo luidt het advies van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.  Hebt u er al eens bij stilgestaan hoelang u moet bewegen om de calorieën van één snoepreep te verbranden?

Wilt u ontdekken hoeveel lichaamsbeweging nodig is om de energie van een bepaald voedingsmiddel te verbranden?

Volgens de voedselconsumptiepeiling 2014-2015 is het grootste deel van de Belgische volwassen bevolking “voldoende lichamelijk actief”. Dat komt neer op minstens een half uur per dag matig intensieve lichamelijke activiteit (wandelen inclusief). Toch  brengen we een groot deel van de dag zittend door en eten we vaak meer dan we verbruiken. Wat is daaraan te doen ?

Veel bewegen en weinig zitten

Tracht zoveel mogelijk te bewegen en vergeet ook uw zitgewoontes niet aan te pakken. Wist u dat u elk uur dat u zittend doorbrengt maar de helft van de calorieën verbruikt dan wanneer u slentert ? Reden te meer om regelmatig recht te staan en wat rond te lopen, uw auto iets verder te parkeren, de trap te nemen i.p.v. de lift …

Evenwichtig eten …

Voor uw gewicht zijn niet enkel uw beweeggewoontes van tel, maar ook wat u eet. U mag niet meer eten dan u verbrandt, anders komt u bij. In de praktijk is dat niet eenvoudig. Want wat en hoe we eten hangt sterk af van omgevingsfactoren zoals familiale gewoontes, sociale aspecten, dagelijkse stress, verlangens ... We onderschatten bovendien allemaal hoeveel we eten. 

Hulp om gezondere keuzes te maken

Recent lanceerde de Royal Society of Public Health in het VK het voorstel om op voedingsverpakkingen te vermelden hoelang u moet wandelen of joggen om die calorieën te verbranden. Helpt dat u twee keer nadenken vooraleer u iets in uw mond stopt? Misschien. Het kan een interessante piste zijn als dit gekaderd wordt in een grotere campagne over bewust eten en drinken, en dat wetenschappelijke studies de efficiëntie ervan bevestigen. Binnen de huidige Europese etiketteringsreglementering is er echter niets voorzien om dat soort vermelding te verplichten. 

Simpele rekenregel

Er is bestaat een eenvoudige rekenregel om zelf snel een idee te krijgen van hoelang u nodig heeft om de voeding te verbranden. Om het aantal benodigde minuten joggen te berekenen, deelt u het totaal aantal calorieën door 10. Voor wandelen, deelt u door 5. 

De exacte benodigde tijd hangt natuurlijk mee af van uw geslacht en de snelheid waarmee u wandelt of loopt.