Dossier

Glutenvrije voeding

02 januari 2023
Glutenvrije voeding

Onder meer omdat allerlei sport- en filmsterren het promoten is glutenvrij eten de laatste tijd een ware hype geworden. Maar zijn gluten echt schadelijk en is glutenvrij eten sowieso gezonder? Het standpunt van de medische wereld is genuanceerd. Vast staat wel dat een glutenvrij dieet voor de meeste mensen geen zin heeft.

Wat zijn gluten?

Gluten is de naam van een groep eiwitten die in de meest courante graanproducten voorkomen.  Deze eiwitten zijn te vinden in tarwe, rogge, gerst en spelt in al hun vormen (bloem, couscous, zetmeel, zemelen, mout ...). Daardoor zijn gluten alomtegenwoordig in onze voeding. Ze zitten niet alleen in brood en bewerkte producten zoals pasta, pizza en koekjes, maar bijvoorbeeld ook in sauzen, soepen, paneermeel, bier en sommige geneesmiddelen of voedingssupplementen. Een volledig glutenvrij dieet is dan ook bijzonder streng. De lijst met “verboden” producten is immers ellenlang. Om tekorten aan voedingsstoffen zoals vezels of vitamine B te voorkomen is opvolging door een arts of een diëtist absoluut noodzakelijk.

Waarom gluten vermijden?

De trend om glutenvrij te eten is niet helemaal nieuw. Gluten kwamen al onder vuur te liggen in de jaren 80, met de opkomst van de zogenaamde paleodiëten. Die zijn gebaseerd op de veronderstelling dat we weer moeten eten zoals onze voorouders. En aangezien die geen granen teelden, namen ze ook geen gluten op. Sindsdien heeft dat idee behoorlijk wat aanhang gekregen, zowel bij sommige (zelfverklaarde) experts als bij het grote publiek.

Nochtans is een glutenvrij dieet enkel absoluut nodig bij de naar schatting 1 % van de bevolking die aan coeliakie lijdt. Dat is een auto-immuunziekte, waarbij de darmvlokken door het contact met gluten aangetast raken en uiteindelijk zelfs verdwijnen. Voor mensen met deze ziekte is nooit meer gluten eten de enige manier om hun darmen gezond te houden. Ook wie allergisch is voor gluten, moet deze uit zijn dieet schrappen. Bij deze patiënten veroorzaken gluten geen darmklachten, maar wel ademhalingsproblemen.