Antwoord van expert

Afvallen met groene koffie?

01 oktober 2015
raad

Mijnheer S. vraagt onze mening over groene koffie als vermageringsmiddel.

Het gaat om capsules met een extract van groene koffiebonen. Als grondstof gebruikt men ongebrande koffiebonen, waaraan men het chlorogeenzuur onttrekt. Chlorogeenzuur zit van nature in koffiebonen, maar verdwijnt grotendeels tijdens de branding.

Heel wat fabrikanten verkopen dus dergelijke extracten en prijzen die in de reclame aan als afslankmiddel. Het chlorogeenzuur zou de suikeropname remmen en de opstapeling in de vorm van vetten verhinderen. Het is echter niet bewezen dat deze producten écht helpen vermageren. Bepaalde studies suggereren een beperkt effect, maar gezien het geringe aantal deelnemers en de twijfelachtige methodiek kan men zich daar vragen bij stellen.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft al eerder verboden om allerlei beweringen over gewichtsverlies op de verpakking te plaatsen, wegens gebrek aan bewijzen. Vooralsnog zijn de – al dan niet toegestane – beweringen in de reclame voor ons dan ook pure verkooppraatjes.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier