Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Mobiliteit

Welke wagen is het meest betrouwbaar ?

13 jan 2020

Test Aankoop beoordeelt de automerken op onze wegen

Met het autosalon in volle gang in de Heizelpaleizen van Brussel, maakt Test Aankoop de resultaten van een grote consumentenbevraging naar betrouwbaarheid van wagens bekend. Lexus en Toyota doen het uitstekend met een respectievelijk 1e en 3e plaats. Porsche vervolledigt de top 3. Aziatische merken scoren over het algemeen goed, Europese autobouwers staan voor een inhaalbeweging. Tesla kampt dan weer met kinderziektes.  Alle resultaten zijn te vinden op www.testaankoop.be/auto

afstand werk thuis

Betrouwbaarheidsscore

Op basis van de antwoorden op een grote internationale consumentenbevraging bij meer dan 43 000 personen, heeft Test Aankoop naar jaarlijkse gewoonte een betrouwbaarheidsscore berekend voor elk automerk. Respondenten gaven in de enquête aan hoe oud hun wagen is, hoeveel kilometer hij al op de teller heeft en welke defecten er al waren voorgekomen.

Azië boven

Eerste belangrijke conclusie op basis van deze enquête: zowel de auto’s uit Japan als die uit Zuid-Korea scoren goed tot zeer goed. Bij de Japanse merken valt het op dat Toyota te vinden is in de top 10 van betrouwbaarheid bij elk type model: RAV-4 bij de SUV’s, Yaris en iQ bij de kleinere modellen, Auris, Prius(+) en Verso als het dan weer wat groter mag zijn. Ook Mazda en Suzuki hebben betrouwbare modellen, met bv. de Vitara, Celerio, Ignis en Swift (Suzuki) en de CX3 en de 3-reeks (Mazda). Andere Japanse merken zoals Subaru, Honda,  Daihatsu en Mitsubishi doen het in het algemeen goed, zonder specifieke uitschieters.

Ook Zuid-Koreaanse merken als Kia, Hyundai en SsangYong scoren goed, zowel wat betreft betrouwbaarheid als  tevredenheid van de gebruikers.

Europese merken moeten zich herpakken

Uit de resultaten van Test Aankoop blijkt dat de gevestigde Europese waarden minder goed scoren. Zo halen zowel Renault, Opel, Volvo, Seat, Citroën, Peugeot, Fiat als Alfa Romeo lagere punten voor betrouwbaarheid dan de Japanse merken. Merken zoals Fiat, Alfa Romeo, Opel, Lancia, Citroën en Peugeot worden vaker geciteerd wanneer Test Aankoop peilde naar technische problemen. Bij Citroën gaat het over problemen aan het elektrisch systeem (lichten, ruiten enz.), het remsysteem, de verwarming/airco en de uitlaat. Opel blijkt dan weer vaak problemen te hebben met de motor,de koeling en de voeding van de motor en de motorelektronica. Fiat duikt op bij de minst betrouwbare wagens in de lijstjes per model. Niet verrassend heeft dit ook een negatieve impact op de tevredenheid van de bestuurders. Renault van haar kant (tegenwoordig samen met Mitsubishi en Nissan) heeft vaker dan gemiddeld problemen met het elektrisch systeem, de motor en de verwarming of de airco.

Het is trouwens opvallend dat de laagste scores met betrekking tot de betrouwbaarheid drie modellen met benzinemotor van de VW-Groep zijn : de Seat Arona (66), de VW Polo (72) en de Seat Ibiza (71).  Wij zullen D’Ieteren hierover aanspreken in de hoop hierover uitleg te bekomen. Overigens is het niet zo dat alle Europese merken het minder goed doen. De wagens uit de hogere klasse Audi, BMW, Mercedes en Mini krijgen over het algemeen een prima beoordeling”,voegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop toe.

Rangschikking van de meest voorkomende defecten:

 

Waar situeert het defect zich?

Hoe vaak komt het gemiddeld voor (%)?

Bij welke merken komt het het vaakst voor?

elektrisch systeem (ruiten, lichten enz.)

16 %

Alfa Romeo, Chevrolet, Citroen, Fiat, Lancia, Opel, Renault, Seat

remmen

9 %

Citroen, Fiat, Lancia, Opel, Volvo

motorelektronica, kabels, ontsteking

7 %

Alfa Romeo, Chevrolet,
Opel, Seat

voeding van de motor

6 %

Alfa Romeo, Chevrolet, Fiat, Ford, Lancia, Land Rover, Opel, Seat

koppeling, versnellingen, overbrenging

5 %

Alfa Romeo

 

Server Error
Server Error