Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Consumentenrechten

Test Aankoop interpelleert Ryanair naar aanleiding van toeslagen voor baby's

15 apr 2019

Test Aankoop klaagt de manier aan hoe Ryanair een supplement van 25 euro aanrekent om met een kind onder de 24 maanden te vliegen. Voor de consumentenorganisatie is deze toeslag niet alleen onrechtvaardig, maar ook volstrekt ondoorzichtig en dus in strijd met de Europese regelgeving.  Er is contact opgenomen met het Ierse bedrijf met de vraag deze praktijken te veranderen.

Een lawine aan toeslagen…

Opnieuw een extra toeslag erbij!  Inderdaad, Test Aankoop heeft een - recent verhoogde - toeslag vastgesteld bij Ryanair als je een vlucht boekt met een kind jonger dan 24 maanden.  De Ierse luchtvaartmaatschappij voorziet nu namelijk een forfait van 25 euro (per vlucht) om met een jong kind te reizen... op de schoot!   Het is dan ook  "bij toeval" dat de consumentenorganisatie dit heeft opgemerkt.  Van de honderden klachten en vragen die het contactcenter dagelijks ontvangt, was er namelijk ook een opmerkzame consument die ons hierop wees en zich hierover terecht vragen stelde.

…ondoorzichtig bovendien

Naast het feit dat Test Aankoop van oordeel is dat dit supplement niet gerechtvaardigd is, veroordeelt de organisatie het gebrek aan transparantie hierover.  Immers, wanneer het aantal passagiers wordt opgegeven en er wordt aangegeven dat er een kind jonger dan 24 maanden zal meereizen, vermeldt de pop-up, wat de prijs betreft, dat "elke eventuele subsidie voor de babyboeking wordt toegewezen aan de eerste volwassen passagier van de boeking.” Een forfait van 25 euro is echter een vast, voorspelbaar en geen eventueel bedrag. Als het verplicht is, moet het van in het begin worden vermeld.

De rest van het proces is al niet veel duidelijker.  Op geen enkel moment geeft de site aan dat het reizen met een jong kind 25 euro zal kosten. Het is pas nadat de vluchten van de volwassenen zijn geselecteerd, dat het totale bedrag inclusief de babykosten wordt weergegeven.  Dit supplement kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien als men er niet aan denkt te klikken op het kleine pijltje naast het totale bedrag, dat details van de prijs geeft.

 

Test Aankoop interpelleert Ryanair

Test Aankoop is van mening dat deze praktijk in strijd is met artikel 23 van de Europese verordening inzake gemeenschappelijke regels voor de exploitatie van luchtdiensten in de Gemeenschap en heeft de luchtvaartmaatschappij opgeroepen deze praktijken te wijzigen.

Helaas is Ryanair niet de enige maatschappij die deze toeslagen toepast op een ondoorzichtige manier. De consumentenorganisatie betreurt deze praktijken, die het bovendien moeilijk maken om vliegtickets te vergelijken. Naarmate het boekingsproces vordert, worden er allerlei onduidelijke supplementen toegevoegd.  Het uiteindelijke bedrag is vaak een stuk hoger dan het oorspronkelijke bedrag dat in eerste instantie de consument moet aantrekken. Test Aankoop raadt de consument echter aan om de tijd te nemen om grondig  te vergelijken om onaangename verrassingen te vermijden.

Server Error
Server Error