Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Etikettering van levensmiddelen

Test Aankoop lanceert Europese petitie om de Nutri-Score verplicht te maken in de EU

20 mei 2019

Test Aankoop lanceert samen met zes andere Europese consumentenorganisaties een burgerinitiatief om de Europese Commissie ervan te overtuigen om de Nutri-Score verplicht te maken in Europa. Er zijn één miljoen handtekeningen nodig, waarvan 15.750 in België. Test Aankoop roept alle Belgische consumenten op om een Europese Nutri-Score te ondersteunen door hier de petitie te tekenen.

Een nuttig label

Vandaag vinden heel wat consumenten de informatie die op de etiketten van levensmiddelen die in supermarkten worden verkocht onduidelijk en vaak onbegrijpbaar. Ze hebben vaak ook geen tijd om die te lezen, waardoor het moeilijk is om gezonde producten te kopen. Het is geen toeval dat de problemen van overgewicht en obesitas in België, maar ook elders in Europa steeds zorgwekkender worden. 

De Nutri-Score is ontworpen om de consument te helpen om, binnen een bepaalde categorie van producten, te kiezen voor het meest gezonde en dat in éen oogopslag door een eenvoudig voedingslabel.  Dit label houdt rekening met de te bevorderen parameters (vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten) en de te beperken parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout) om tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde van een levensmiddel te komen. Het wordt voorgesteld door vijf letters, van A (de hoogste score) tot E (de laagste score), die door B, C en D gaan, en vijf kleuren, met aan beide zijden groen en rood, zoals verkeerslichten.

Reeds aangenomen in België

De Nutri-score werd in 2016 in Frankrijk aangenomen en nog in hetzelfde jaar werd het geïntegreerd in een grootschalig onderzoek naar aankoopgedrag bij consumenten en bleek het effectiever te zijn dan andere vereenvoudigde etiketteringssystemen zoals het Engelse traffic lights-systeem. De Nutri-Score is het beste te begrijpen door de consument en verbetert de voedingskwaliteit in het winkelwagentje van de consument aanzienlijk. Bovendien bevordert het de herformulering van producten door fabrikanten (vermindering van suiker, zout, enz.) die de beste producten op de markt willen aanbieden.

Overtuigd van de doeltreffendheid van de Nutri-Score, pleitte Test Aankoop voor de invoering ervan in België, die officieel een feit werd op 2 april 2019.

Een Europese Nutri-Score!

Hoewel de Nutri-Score nu de officiële etikettering in België is, blijft de Nutri-Score facultatief vanwege de Europese regelgeving. Te weinig fabrikanten brengen het daarom aan op hun producten. Daarom vragen Test Aankoop en zes andere Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie om dit op Europees niveau verplicht te stellen. Om de Commissie te verplichten dit verzoek te analyseren, zijn één miljoen handtekeningen vereist, waarvan 15 750 in België. Test Aankoop roept alle consumenten op om de petitie hier te ondertekenen. De voor de ondertekening verzamelde gegevens worden opgeslagen op de beveiligde server van de Europese Commissie en worden niet gebruikt voor marketingdoeleinden.

Server Error
Server Error