Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Energie

Word klant en ontvang tot 100 euro ; verkoopspraktijken Luminus blijken consumentenbedrog

19 dec 2019

“Word klant bij Luminus en shop voor 100 euro bij Mediamarkt”, met die actie probeert energieleverancier Luminus de laatste maanden klanten te werven in Mediamarkt-filialen overal in het land.  Dat dit niet altijd op een koosjere manier gebeurt, blijkt uit de verschillende klachten die Test Aankoop hier al over ontving. Met een verborgen camera – onderzoek, nam de consumentenorganisatie dan ook zelf de proef op de som en trachtte ze te achterhalen welke informatie aan de consument wordt gegeven door de verkopers die voor Luminus optreden. De resultaten waren ontstellend : niet alleen worden echte contracten voorgedaan als prijsoffertes maar ook worden er foute prijssimulaties of vergelijkingen gemaakt.

Kortingsbon

“Bent u geïnteresseerd in een kortingsbon van 100 euro bij MediaMarkt?”Met deze openingszin trachten verkopers van Luminus in MediaMarkt nieuwe klanten te lokken. Het enige wat je hiervoor moet doen, is een energiecontract aangaan bij Luminus. Niet zomaar een contract, een uniek ‘Greenfix’ contract dat door de voornoemde leverancier enkel bij Luminus wordt aangeboden waardoor je als consument dan ook niet kan vergelijken met de concurrentie. Niet alleen beoordeelt Test Aankoop de ‘Greenfix’ formule als duur in vergelijking met de rest van de markt, ook stelt de consumentenorganisatie vast dat de verkopers van Luminus het consumentenbedrog niet schuwen om een klant over de streep te trekken. Dat blijkt uit een mystery-shopping onderzoek van Test Aankoop.

Prijssimulaties

Om een goede prijssimulatie te maken hoeft een energieleverancier vier zaken weten : een postcode, het metertype, het verbruik en het al dan niet bezitten van zonnepanelen. De verkopers van Luminus pakken het anders aan, aldus Test Aankoop: eerst en vooral worden zoveel mogelijk gegevens gevraagd: naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, rekeningnummer en een foto van de identiteitskaart. Dit zou een vereiste zijn om een prijssimulatie te maken. Niet zo : deze gegevens dienen om een contract af te sluiten zonder medeweten van de consument. Sommige verkopers stelden zelfs ronduit dat het verbruik geen belang had om een simulatie te maken of, erger nog, dat een simulatie op zich niet mogelijk was. Een contract sluiten bleek dan weer altijd een optie.  

Appelen met peren

De Luminus-verkopers vroegen de mystery-shoppers van Test Aankoop ook nooit de naam van hun huidige energiecontract. Dit is nochtans van belang om te vergelijken tussen het aanbod van Luminus enerzijds en het huidige contract van de consument anderzijds. Immers, de meeste leveranciers hebben wel vier of vijf contracten, zowel voor gas als voor elektriciteit. In de praktijk stelde de verbruikersorganisatie vast dat de verkopers van Luminus het contract dat zij wilden verkopen steevast vergeleken met de duurste contracten van de concurrentie zonder rekening te houden met het contract dat de klant in kwestie heeft lopen. Al evenmin werd er rekening gehouden met eventuele promoties van andere leveranciers of het al dan niet betalen van een vaste vergoeding. “Puur appelen met peren vergelijken”, klinkt het bij Test Aankoop.  

Zeg “nee”

Weinig consumenten kennen hun jaarlijks energieverbruik noch alle details van hun energiecontract. Nochtans heb je die info nodig om correct te kunnen vergelijken.”, zegt Simon November, woordvoeder van Test Aankoop.  “De verkopers van Luminus die actief zijn in de Mediamarkt-filialen hebben geen intentie om je als consument te doen besparen, men wil enkel zoveel mogelijk Greenfix-contracten verkopen. Het moge dan ook duidelijk zijn: de kortingsbon die tot 100 euro kan oplopen is slechts een lokkertje om consumenten een duur contract aan te smeren. Wij raden sowieso af om een energiecontract af te sluiten in een winkel of via een deur-aan-deur verkoper. Beter is het om zelf rustig en op onafhankelijke manier tarieven te vergelijken via onze koopwijzer of, als je zelf helemaal ontzorgd wil worden, gebruik te maken van Gaele”, voegt hij eraan toe.

Server Error
Server Error