Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Cosmetica

Lippenbalsems: 15 van 21 producten met mogelijk schadelijke stoffen

28 jan 2019

Een groot deel van de lippenbalsems die zich op kinderen en jonge adolescenten richten en die in België te verkrijgen zijn, bevatten mogelijke schadelijke stoffen die van minerale olie afkomstig zijn, dat blijkt uit een onderzoek van Test Aankoop. Het feit dat kinderen de producten als snoepgoed of speelgoed kunnen aanzien, houdt risico’s in, zegt het onderzoek. De consumentenorganisatie vraagt dan ook strenge normen met betrekking tot deze stoffen en schrijft hiervoor de FOD Volksgezondheid en minister De Block aan.

 

Alle resultaten op www.testaankoop.be/vergelijklippenbalsem

Test Aankoop zoekt MOSH en MOAH in lipsticks

U kent ze wel: de lipsticks met felle, meestal roze lipsticks met smaken als “chupa chups”, cola, fanta en vanille en met verpakkingen waarop Disney-prinsessen, Hello Kitty en Minions staan. In een onderzoek dat wilde nagaan in welke mate er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn in lippenbalsems voor kinderen en adolescenten, heeft Test Aankoop 21 lipsticks tegen het licht gehouden. Het onderzoek richtte zich vooral op de aanwezigheid van verzadigde koolwaterstoffen (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons of MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons of MOAH), stoffen die  afkomstig zijn van minerale olie. Eerder bleek dat deze stoffen aanwezig zijn in veel lippenbalsems voor volwassenen. Van MOAH zijn er  vermoedens dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, MOSH daarentegen kunnen zich opstapelen in de organen en (goedaardige) gezwellen vormen in lymfeklieren, lever en milt. Bovendien wordt de aanwezigheid van deze schadelijke stoffen noch op de verpakking, noch in de ingrediëntenlijst vermeld, wat de keuze voor de consument nog moeilijker maakt.

 

15/21 gebuisd

Terwijl drie lippenbalsems geen MOSH of MOAH blijken te bevatten, geldt dit lang niet voor andere lipsticks. Uit de analyses in het labo blijkt dat maar liefst 15 van de 21 lippenbalsems, wiens marketing specifiek op kinderen en pubers is gericht, MOSH en/of MOAH bevatten. Twaalf exemplaren bevatten zowel MOAH als MOSH. Hierbij vinden we onder meer de eerder geciteerde merken Disney Princess, Hello Kitty en Minions terug. Ook Labellino, van het erg populaire merk Labello, verdient een plaats op de zwarte lijst. Twee producten, Blistex en Laino, bevatten naast die potentieel schadelijke stoffen ook stoffen die bekend staan als potentiële hormoonverstoorders. Voor alle resultaten : www.test-aankoop.be/vergelijklippenbalsem.

 

Strengere normen

Talrijke verzorgingsproducten zoals lotions of zonnecrèmes bevatten MOSH en MOAH maar vermits deze enkel op de huid worden aangebracht, zijn ze onschadelijk. Wat lipsticks betreft, ligt dit anders omwille van het feit dat een deel van de stoffen via de mond worden opgenomen. Te meer nog wanneer ze smaken naar snoepgoed, hetgeen deze lipsticks doen net omdat ze zich op kinderen en jonge adolescenten richten”, klinkt het bij Test Aankoop.  Test Aankoop vraagt daarom strenge normen voor het gebruik van MOSH en MOAH op grond van wetenschappelijke studies. Hiertoe, schreef Test Aankoop, net als bij een eerder onderzoek naar lippenbalsems in 2017, de FOD Volksgezondheid aan. “We zijn erg tevreden dat Test Aankoop deze belangrijke informatie wilde delen. We gaan de onderzoeksresultaten in detail bekijken en vergelijken met de technische dossiers. Als we bij deze controle zouden vaststellen dat sommige producten niet aan de veiligheidsnormen voldoen of een risico inhouden voor de consument, zullen we onmiddellijk de nodige acties ondernemen”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid in een reactie.

Verder stuurt de consumentenorganisatie een brief naar minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, met het verzoek haar te ontmoeten over het probleem.  

Server Error
Server Error