Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Concurrentie

Jumbo versus Jumbo

18 nov 2019

Wie is de goedkoopste ?

 

Met een volle winkelkar gespekt met nationale en internationale merken, huismerken en verse producten, rekende Test Aankoop af aan de kassa van de kersverse Jumbo-supermarkt in het Noord-Limburgse Pelt om nadien dezelfde boodschappen te doen bij de eerste Jumbo-vestiging over de grens, in Budel. Resultaat ? De nieuwbakken Peltse Jumbo-vestiging bleek maar liefst 17% goedkoper dan zijn tegenhanger in Budel, “boven de Moerdijk”.

 

Boodschappenlijstje 

 

Twee weken geleden, opende de Nederlandse discountsupermarktketen Jumbo zijn eerste vestiging in het Belgische Pelt. Reden voor journalisten van Het Nieuwsblad om een eerste, zij het dan beperkt, prijzenonderzoek te doen. Wat bleek ? Waar Jumbo erg goedkoop opende, paste Colruyt, met de bekende ‘laagste prijs – garantie’, in de loop van de namiddag al de prijzen van 1600 producten aan om te voldoen aan hun eigen slogan en onder Jumbo uit te komen, aldus de krant. Voor Test Aankoop het signaal om te gaan onderzoeken via een prijsvergelijking met Nederland, hoe scherp Jumbo nu eigenlijk op de Belgische markt de debatten is komen openen.  Ariël Compact Color en Style, Rio Mare tonijn in olijfolie, pizza pollo van Dokter Oetker, appels, peren en kerstomaatjes ; met een representatieve lijst van zo’n 50 producten in de hand deed Test Aankoop boodschappen in de nieuwe Jumbo-vestiging in Pelt om na te gaan wat het prijsverschil is met de Jumbo-vestiging in Budel, net over de Nederlandse grens. 

 

17 % goedkoper 

 

De resultaten waren opvallend te noemen; waar algemeen wordt aangenomen dat shoppen over de Nederlandse grens goed is voor de portemonnee van de consument, bleek nu het omgekeerde. Dezelfde producten aangekocht bij Jumbo in Pelt bleken 17% goedkoper dan bij de vestiging in Budel, in Zuid-Limburg. De grootste uitschieters die Test Aankoop aantrof waren de Palmolive Douchegel en de Whiskas-kattenbrokken met kippensmaak die dubbel zo duur bleken in Nederland. “Op vier producten na, waaronder bijvoorbeeld een pak spaghetti en een fles olijfolie van het Jumbo-huismerk, was de Belgische Jumbo-supermarkt in Pelt over heel de lijn goedkoper. Het is wel zo dat volgens onderzoek van onze collega’s van Consumentenbond in Nederland, de door test Aankoop bezochte Jumbo-vestiging in Budel duurder is dan goedkopere Jumbo’s in gebieden met meer concurrentie. Het verschil tussen een Nederlandse Jumbo uit de ‘goedkoopste’ en ‘duurste’ categorie bedraagt doorgaans 5%. Het prijsverschil van 17% is dus opvallend en veelbelovend te noemen ”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.  

 

Lokale prijzenoorlog 

 

Lekker & goedkoop” en “euro’s goedkoper”, zo prijst Jumbo zichzelf aan bij de Belgische consument. Nergens is er sprake van effectief de goedkoopste te zullen zijn. Een strategie die we bij Colruyt, bekend om de laagste – prijs – garantie, wel zien. Test Aankoop concludeert door haar onderzoek dat Jumbo met erg scherpe prijzen op de Belgische markt is gestart en de concurrentie dwingt tot prijsverlaging. Met nog twee vestigingen op komst dit jaar , in Rijkevorsel en in Lanaken, lijkt dit vooral goed nieuws te zijn voor de consument in die specifieke gemeentes. Net als Colruyt, heeft Jumbo, in Nederland, immers een politiek van regionale of zelfs lokale prijzen : als er veel concurrentie is in een bepaald gebied, dan passen zij de prijzen naar beneden aan, waar ze daarentegen een soort alleenheerschappij hebben, zal je een stuk hogere prijzen zien, aldus Test Aankoop.  

Server Error
Server Error