Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Gezondheid

Luiers voor baby’s: geen reden tot paniek

23 jan 2019

Test Aankoop heeft kennis genomen van de luiertest uitgevoerd door het Franse Veiligheidsagentschap voor Voeding, Leefmilieu en Werk (ANSES).

Test Aankoop test met regelmaat de kwaliteit en veiligheid van babyluiers. In 2015 toonde één van deze tests van luiers verkocht op de Europese markt de aanwezigheid aan van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) in 4 van de 11 geteste luiers. Het was destijds onrustwekkend om vast te stellen dat deze potentieel kankerverwekkende stoffen terug te vinden waren in babyproducten zoals luiers. Voor de Belgische markt waren de resultaten geruststellender: tien van de twaalf geteste luiers vertoonden geen enkel spoor van PAKs. De luiers van het huismerk Delhaize vertoonden een minieme aanwezige hoeveelheid, hoewel er geen sprake was van gevaar voor vergiftiging, terwijl de Lidl Always Day& Night- luiers, volgens het oordeel van de consumentenorganisatie, duidelijk te veel PAKs, bevatten.

 

In de meest recente test, gingen de experts van Test Aankoop op zoek naar ongewenste chemische stoffen, zoals allergenen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) of herbiciden. In geen van de geteste luiers werden echter allergenen of PAK’s teruggevonden. Ook herbiciden vormden nergens een echt probleem. Desalniettemin kunnen luiers sporen van herbiciden bevatten, aangezien ze voor een groot deel bestaan uit natuurlijke vezels (cellulose, katoen). Zo vond de verbruikersorganisatie minieme sporen van glyfosaat terug in de (ecologische!) luiers van Moltex en nog geringere hoeveelheden in de (niet-ecologische) luiers van Kruidvat. Glyfosaat is weliswaar verboden bij biologische katoenteelt, maar kan zich niettemin hebben verspreid via het grondwater.

 

De hoeveelheden die Test Aankoop heeft teruggevonden, zijn echter zodanig laag dat er geen reden is voor ongerustheid maar het toont eens te meer aan dat biologische of ecologische producten niet per definitie gespaard blijven van verontreiniging met ongewenste stoffen.

 

Test Aankoop benadrukt dat de luiers van Delhaize en Carrefour (luiers die bij voorgaande tests problemen vertoonden) ditmaal niet zijn opgenomen in de resultaten omdat de producenten de samenstelling van hun product aanpasten op het moment van de testen.

 

Het verschil in de testresultaten tussen de studie van Test Aankoop en het Franse ANSES zijn waarschijnlijk te verklaren door de keuze om verschillende stoffen en merken te onderzoeken. De consumentenorganisatie onderschrijft echter de eis van het Franse veiligheidsagentschap aan de producenten van luiers om de gebruikte grondstoffen beter te controleren op herkomst en te stoppen met het gebruik van allergenen uit parfum in het productieproces. Meer controles op producten die gericht zijn op een kwetsbare doelgroep zoals baby’s dringen zich eveneens op.  

 

De volledige resultaten van de test die werd uitgevoerd door Test Aankoop wordt gepubliceerd in zijn magazine van februari.

Server Error
Server Error