#content#
Test Aankoop start een class action tegen Ryanair
11 jul 2019Herhaalde stakingen
Een gebrekkig personeelsbeheer is een oud zeer bij Ryanair. Niet geheel verrassend leidde dit reeds meermaals tot sociale acties vanwege de werknemers van de Ierse lagekostenmaatschappij waarbij meer respect werd gevraagd voor de erkenning van de fundamentele sociale rechten. De eerste sociale acties van de Belgische werknemers van Ryanair dateren al uit het begin van de jaren 2000 en de problemen tussen de maatschappij en haar personeel zijn sindsdien schering en inslag.
Een nieuw, groot sociaal conflict lag in de zomer van 2018 in verschillende Europese landen, waaronder België, aan de basis van een nieuwe stakingsgolf. Als gevolg hiervan werden tal van vluchten van en naar België op 25 en 26 juli 2018, 10 augustus 2018 en 28 september 2018 geannuleerd of vertraagd. Volgens de informatie waarover Test Aankoop beschikt zouden ongeveer 172 vluchten zijn getroffen door deze annuleringen en vertragingen.
Ryanair weigert schadevergoeding te betalen
Hoewel de Europese regelgeving en jurisprudentie een schadevergoeding voorzien voor passagiers die worden getroffen door vertragingen en annuleringen in geval van een personeelsstaking bij de luchtvaartmaatschappij, blijft Ryanair weigeren deze regels na te leven. Dit is de reden waarom Test Aankoop eind augustus 2018 verschillende procedures voor het Vredegerecht van Zaventem en Charleroi had ingeleid.
Class action
“Gezien het feit dat de individuele procedures langer duren dan verwacht en wij willen dat alle door de stakingen getroffen passagiers schadeloos worden gesteld, hebben we een collectieve procedure aangespannen bij de Brusselse ondernemingsrechtbank”, aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop, voor wie er nu wel genoeg spot is gedreven met de rechten van de vliegtuigpassagiers. Iedereen die meer wenst te weten over deze groepsvordering en op de hoogte wenst te blijven van de volgende stappen kan zich registreren op www.testaankoop.be/actieryanair.