Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Geplande veroudering

Steelstofzuigers : praktisch maar niet duurzaam. Eens te meer: te rap kapot

12 feb 2018

Uit een nieuwe test van consumentenorganisatie Test Aankoop blijkt niet alleen dat de batterijen van steelstofzuigers een beperkte autonomie hebben, ze zijn ook kwetsbaar en erg duur om te laten vervangen. Consumenten worden eens te meer geduwd richting vervanging van producten. Slecht voor het milieu en slecht voor de portefeuille van de consument. “Te rap kapot” klinkt het bij de verbruikersorganisatie.

www.terapkapot.be

Steelstofzuiger

De groeiende populariteit van de steelstofzuiger

Steelstofzuigers op batterijen winnen aan populariteit. In absolute cijfers ging het om 138 500 verkochte modellen in 2017 tegenover 104 000 het jaar voordien. Vaak lawaaierig, soms met een beperkte batterijautonomie, maar doorgaans lichter dan een gewone stofzuiger en makkelijk in gebruik. Puur op prestaties beoordeeld kunnen sommige steelstofzuigers concurreren met een klassieke stofzuiger. Vooral op een harde vloer presteert hij naar behoren en ook het verwijderen van haren gaat doorgaans goed, op enkele uitzonderingen na. Alleen stof opzuigen op tapijt en uit spleten is voor de meeste modellen een pijnpunt, aldus onze test. Tot zover het goede nieuws.

Batterij zorgt voor wegwerpspul

Voor deze test gebruikten wij de steelstofzuigers op de hoogste stand waarmee duidelijk werd dat de autonomie van de batterij erg beperkt was. In tegenstelling tot de korte batterijduur, is de oplaadduur wel tamelijk lang. Het bevestigt in elk geval het uitgangspunt dat je een draadloze steelstofzuiger vooral gebruikt voor kleine ruimtes of oppervlakkige schoonmaakbeurten die bij voorkeur niet te lang duren. Dat blijkt ook uit de capaciteit van het stofreservoir dat schommelt tussen 0,4 liter en 1 liter.

Opvallend en tegelijk onaanvaardbaar is dat er van de 19 modellen die door Test Aankoop werden getest, één een onvervangbare batterij had. Gezien het feit dat dit een kwetsbaar onderdeel is, betekent dit dat de hele stofzuiger moet worden weggegooid wanneer de batterij de geest geeft. Daarenboven werd er door sommige verkopers geen garantie toegekend op de batterij wat compleet onwettelijk is.  Daarnaast kost een nieuwe batterij bij 12 modellen minstens 25% van de minimum aankoopwaarde. Bij één uitschieter zelfs 75%. Een gemiddelde steelstofzuiger kost 214 euro. “Welke consument zal na drie of vier jaar bijvoorbeeld nog 50 of 60 euro willen betalen voor een nieuwe batterij ?

Te rap kapot

Ook op het meldpunt ‘Terapkapot.be’ zijn heel wat meldingen binnengekomen over stofzuigers en ook daar is de batterij of de adapter in het geval van een steelstofzuiger op batterij of een robotstofzuiger een veel gehoorde klacht. Op de vraag of mensen het toestel hebben laten repareren antwoorden de meesten dat na verloop van de garantietermijn een nieuwe batterij laten plaatsen te duur is en doet opteren voor een ander toestel.  Voor ons is dit een bevestiging dat er nog steeds heel veel werk op de plank ligt in de strijd tegen vervroegde veroudering. Naast een langere garantietermijn die de consument hier meer waar voor zijn geld moet geven, moet reparatie de regel worden waar dat nu vervanging is. “Fabrikanten moeten verplicht worden op wisselstukken bij te houden en herstellingen aan te bieden aan een redelijke prijs. Bovendien zouden ze de geschatte levensduur moeten aangeven op de verpakking zodat de consument een bewuste keuze kan maken voor een duurzaam product”, zegt Ivo Mechels, CEO van Test Aankoop.

Server Error
Server Error