Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Onrechtmatige bedingen in de contracten van de luchtvaartmaatschappijen

Start rechtszaak Test Aankoop tegen Air France en KLM voor hun “no show-clausules”

05 sep 2018

Bepaalde luchtvaartmaatschappijen voorzien een “no show-clausule” waarbij passagiers die een deel van hun combiticket niet hebben gebruikt, het inschepen wordt ontzegd.  Deze maatschappijen jagen passagiers nodeloos op kosten om toch maar mee te kunnen.  Voor Test Aankoop is dit een onrechtvaardige praktijk die moet stoppen.  De rechtszaak tegen Air France en KLM start morgen.

De “no show-clausule” is

Wanneer een luchtvaartmaatschappij naar de “no show-clausule” verwijst, betreft het een passagier die een combiticket had gekocht, dus met verschillende onderdelen, bv. een rondreis met diverse vluchten, een treinrit naar de luchthaven gekoppeld aan een vlucht, of gewoon een heen- en een terugvlucht.  Deze clausule stelt dat het ticket niet meer geldig is voor de rest van het reistraject van zodra blijkt dat de passagier voor het vorige onderdeel niet is komen opdagen, bv. omdat hij de vorige vlucht had gemist. Ook al heeft hij dus het volledige traject betaald. De maatschappij heeft zichzelf het recht gegeven om die plaats voor de volgende vlucht door te verkopen aan iemand die op een wachtlijst staat en dit zonder de oorspronkelijke passagier zijn geld terug te geven. Er zit voor de betrokkene in zo’n geval dus niets anders op dan een zware toeslag te betalen of zelfs een volledig nieuw ticket te kopen.  Heeft hij geluk en is er nog plaats, dan geraakt hij nog op de origineel geplande vlucht. Het is echter best mogelijk dat hij enkel nog een latere vlucht kan boeken en dus eventueel zelfs nog een overnachting moet weten te vinden.

 

… onrechtvaardig

 

Test Aankoop meent dat dit type van clausule onrechtvaardig is omdat dit leidt tot een uitgesproken onevenwicht tussen de rechten en plichten van de luchtvaartmaatschappij enerzijds en die van de passagier anderzijds.  Deze clausules schenden bovendien toepassingen van het reglement inzake in prijsaanduidingen.  Duitse, Oostenrijkse en Spaanse rechters hebben trouwens reeds beslist dat deze clausule in strijd is met de nationale wetgeving gebaseerd op de Europese richtlijn inzake oneerlijke contracten.  En zo werden grote maatschappijen als Lufthansa, British Airways en Iberia Airlines in het verleden reeds veroordeeld.

 

Test Aankoop daagt Air France en KLM voor de rechter

Test Aankoop heeft beslist om in België tot actie over te gaan.  Morgen, op 6 september, vindt de inleidingszitting plaats voor de Brussels Rechtbank van Koophandel in de zaak die de consumentenorganisatie is gestart tegen Air France en KLM.  Beide maatschappijen passen deze “no show-clausules” op strenge wijze toe.  Hun algemene voorwaarden voorzien effectief dat indien de passagier  zijn eerste vlucht niet neemt , wat ook de reden mag zijn, hem een bijkomend forfaitair bedrag zal worden aangerekend, gaande van 125 euro voor een korte-afstandsroute (binnenlandse Franse vluchten en Corsica) tot 3000 euro voor een lange-afstandsvlucht!

Server Error
Server Error