Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Telecommunicatie

Internet speedtest van Test Aankoop groot succes

07 jun 2018

Na zo'n twee maanden testen, hebben bijna 32 000 gebruikers hun internetsnelheid vergeleken met wat hen werd beloofd door de operator via de internet speedmodule van consumentenorganisatie Test Aankoop. Twee op de drie gebruikers behaalden minstens één keer een resultaat dat onder de 50 % van hun theoretisch beloofde internetsnelheid ligt, niet zelden omdat ze via wifi surfen. Een groot aantal consumenten kreeg ook een migratie naar een betere technologie van de operator na het doen van de speedtest.

Samenwerking met ‘big five’

Ruim 97 % van de internetgebruikers is klant bij Proximus, Telenet, VOO, Scarlet en Orange. Om deze reden is Test Aankoop op 28 maart een samenwerking gestart met de big five van onze telecommarkt door een internetspeed-module op poten te zetten. Wanneer een consument geen 50% haalt van de beloofde internetsnelheid via deze tool, dan worden de resultaten meteen doorgegeven aan de operator in kwestie opdat deze een persoonlijke check-up kan uitvoeren om vast te stellen of er effectief een probleem is met de lijnsnelheid. Indien nodig kan de operator meteen de gepaste maatregelen treffen om dit te verhelpen. Bijna 15 % van de consumenten met een negatief resultaat ging hierop in en liet zijn gegevens achter.

Wifi weegt door

Hoewel de consumentenorganisatie gebruikers van de internetspeedtest erop wijst om zoveel mogelijk te testen met een bekabelde verbinding, stelt ze vast dat 63 % van de consumenten de test via wifi-verbinding uitvoert. Een bevestiging dat het dagelijks internetverbruik van de consument zich meer en meer via het wifi-netwerk dan over het vast netwerk afspeelt. Toch is het zo dat de meerderheid van de problemen net te wijten is aan de wifi-verbinding. Het aanpassen van de wifi-parameters of extra hardware zoals een wifi-PLC adapter plaatsen, kan dan helpen. Tijdens de internetspeed-test kon ook worden vastgesteld dat er gebruikers zijn die werken met een persoonlijke wifi-router die niet voldoet om de correcte snelheden te halen.

Daarnaast wordt de internetspeedtest door bijna negen op de tien gebruikers met de laptop of vaste computer uitgevoerd. Een goede zaak, want metingen via een smartphone of een tablet geven doorgaans lagere resultaten dan via laptop of computer. Naast de aspecten die de consument zelf kan verbeteren, toonde de test aan dat ook de operator zijn duit in het zakje kan doen : zo kregen heel wat consumenten van hun operator een upgrade na het testen van hun internetsnelheid. Dit kon het veranderen van de aangesloten node betreffen voor de kabeloperatoren of een upgrade naar de laatste versie vectoring technologie bij het DSL-netwerk.

Doe de test  

Uit die resultaten blijkt dat zes op de tien gebruikers minstens één keer minder dan 50 % van hun theoretisch beloofde internetsnelheid behaalden. Gebruikers die graag willen weten hoe het met hun verbinding is gesteld, kunnen de test nog tot eind juni doen via www.test-aankoop.be/acties/internetspeed.

Server Error
Server Error