Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Digitale omgeving

@Mark Z : “hoe gaat u de getroffen consumenten compenseren voor het misbruik van hun data?”

05 apr 2018

Nu eindelijk duidelijk is geworden dat mogelijk ook meer dan 60.000 Belgen slachtoffer zijn geworden van het dataschandaal bij Facebook, herhaalt Test Aankoop haar vraag aan de sociale netwerksite: “Beste Mark Zuckerberg, hoe gaat u de getroffen consumenten hiervoor compenseren?”

 

#Mydataismine

Test Aankoop interpelleert Facebook

Toen 2 weken geleden aan het licht kwam dat via Facebook de data van miljoenen consumenten in handen waren gekomen van een bedrijf achter o.m. de Trump- en Brexit-campagne, had Test-Aankoop, samen met haar zusterorganisaties uit Italië, Spanje en Portugal, de sociale netwerksite hierover al geïnterpelleerd. Jarenlang werden immers via een app de persoonlijke data verzameld van niet alleen de Facebook-users die deze app gebruikten, maar ook van al hun vrienden en contacten. Toch duurde het tot een tweetal weken geleden, toen duidelijk werd dat The New York Times en The Guardian het verhaal naar buiten zouden brengen, vooraleer Facebook besliste tegen dit datamisbruik op te treden.

 

My Data Is Mine

Voor Test Aankoop nog maar eens het bewijs dat Facebook weinig respect toont voor zijn gebruikers. Het moet duidelijk zijn: de data van consumenten behoren toe aan de consumenten! Zij moeten ten allen tijde de controle hebben over hun data, exact weten waarvoor ze worden gebruikt en daar ook akkoord mee gaan, én ze moeten hun deel moeten krijgen van de meerwaarde die deze data creëren voor de bedrijven die ze gebruiken: “Mijn data zijn van mij”! Teken de petitie: www.mijndata.be

 

Compensatie voor getroffen Facebook-gebruikers?

Test Aankoop dringt, net zoals de collega-organisaties uit  Spanje, Portugal en Italië, sinds het uitbreken van het schandaal aan op duidelijkheid omtrent de situatie van de Belgische gebruikers. Met de uitdrukkelijke vraag hen ook te vergoeden als blijkt dat hun data inderdaad oneigenlijk zijn gebruikt. Tot nu toe enkel radiostilte. Tot gisterenavond dan toch duidelijk werd dat er wel degelijk ook Belgen slachtoffer zijn geworden van dit schandaal. Maar liefst 61.000 dan nog wel. Als wereldwijde sociale netwerksite, gaat Facebook over miljoenen persoonlijke data, en daar hoort een grote verantwoordelijkheid bij.  Er blijven nog heel wat vragen open, maar misschien kan Mark Zuckerberg hier alvast klaarheid over brengen: hoe gaat hij deze consumenten vergoeden voor het misbruik van hun persoonlijke data?

Server Error
Server Error