Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Bescherming van gebruikers en intellectueel eigendom

Nieuwe Facebook bug, de class action van Test Aankoop wordt nog belangrijker!

14 dec 2018

Na het Cambridge Analytica schandaal introduceerden vier Europese consumentenorganisaties, waaronder Test Aankoop, een collectieve vordering die meer dan 150.000 facebook-gebruikers samenbracht. Maar liefst 40.000 Belgische gebruikers schreven zich in via www.testaankoop.be/actiefacebook  

 

Het nieuws van 14 december dat een nieuwe bug op het platform de gegevens en zelfs de persoonlijke foto’s van miljoenen gebruikers deelde met externe appontwikkelaars sterkt Test Aankoop in haar beslissing om juridische actie te ondernemen. Bij het Cambridge Analytica kon de internetgigant quasi ongestraft weglopen.

 

Test Aankoop herhaalt haar engagement om, via de class action, een compensatie van €200 te eisen voor elke individuele facebook-gebruiker. De recente ontwikkelingen zullen uiteraard toegevoegd worden aan de argumentatie in de lopende procedure.

 

Facebook respecteert het recht op privacy van haar gebruikers niet en neemt geen tijdige maatregelen op het vlak van veiligheid en consumentenbescherming. Facebook maakt de situatie voor zichzelf en haar gebruikers enkel erger.  Getroffen personen worden verondersteld in een aparte applicatie zelf op zoek te gaan naar een lek en welke gegevens daarbij te grabbel werden gegooid. 

 

Dit nieuwste hoofdstuk bevestigt andermaal dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Het delen van gegevens met derden zonder expliciete toestemming of als gevolg van fouten van facebook zelf is eerder regel dan uitzondering. Test Aankoop en de Portugese, Spaanse en Italiaanse consumentenorganisaties willen dat de gebruikers terug baas worden over hun eigen gegevens. Ze moeten gecompenseerd worden voor het oneigenlijke gebruik van hun data. Dit is de reden waarom de consumentenorganisaties een groepsvordering startten tegen Facebook in deze vier landen. Ze schatten de geleden schade per gebruiker op minstens €200 per persoon en vorderen het bedrag van Facebook. Gebruikers van de sociale netwerksite kunnen nog steeds deelnemen aan de actie door te registreren op www.testaankoop.be/actiefacebookHet Belgische hoofdstuk tegen facebook startte reeds op 29 oktober met een eerste hoorzitting. De procedure volgt ondertussen haar juridische weg en wordt gesterkt door de recente historische beslissing van de Italiaanse consumentenbeschermingssautoriteit die facebook een boete oplegde van 10 miljoen euro omwille van oneerlijke handelspraktijken met gegevens.

Server Error
Server Error