Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Regelgeving betreffende de veiligheid van producten

Test Aankoop waarschuwt voor broodroosters met elektrocutiegevaar

25 apr 2018

Test Aankoop test jaarlijks honderden producten.  Het nut van deze tests hoeft niet meer te worden bewezen.  Een consument kan zich individueel baseren op labotests en op basis van beoordelingen kunnen deze worden genomineerd met de bekende labels “Beste koop”, “Beste van de test” of voordeligste keuze.  Minder gekend zijn de erg negatieve beoordelingen, bekend als “Niet Kopen”, waarbij wordt afgeraden een product te kopen omwille van elektrische en thermische veiligheidsproblemen!  Opnieuw bewijst Test Aankoop dat de door zijn leden gefinancierde tests (ook) in het belang zijn van iedereen.

Een laatste voorbeeld hiervan kwam aan het licht naar aanleiding van een vergelijkende test van 15 broodroosters, waarbij Test Aankoop vaststelde dat twee toestellen een reëel gevaar voor elektrocutie inhielden.

Bij de broodrooster van het merk Boretti (model B300) werden twee problemen vastgesteld. Vooreerst was er te veel spanning tussen de pennen wanneer we de stekker uittrokken; de spanning moet normaal gezien snel zakken en mag volgens de normen maximaal 34 V bedragen. Bij  Boretti B300 hebben mat het labo echter na één seconde meermaals een spanning van 120 tot 153 V bij een normale voeding van ongeveer 230 V.  Een tweede probleem is dat de onderkant van het toestel niet erg stevig is.

De broodrooster van het merk Tefal (model TL365ETR) kende echter een nog groter probleem.  Na de stevigheid van het toestel op verschillende stoten te hebben getest, bleek de onderkant zodanig beschadigd dat er elektrocutiegevaar is ontstaan.

De consumentenorganisatie raadt de aankoop en het gebruik van beide toestellen af en stelt vandaag 25 april de Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid van de Federale Overheidsdienst Economie op de hoogte van de problemen.

Server Error
Server Error