Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Voeding

Test Aankoop protesteert tegen vaak vervalste agavesiroop

25 jul 2018

Agavesiroop is tegenwoordig erg in trek en wordt voorgesteld als een gezond alternatief voor suiker, maar blijkt geregeld te worden gemengd met andere, minder dure, vormen van suiker.  Dit zijn de conclusies na een analyse door Test Aankoop van 16 biologische agavesiropen en waarvan er 13 niet uit 100% agave bestonden en 10% en meer aan andere suikers bevatten.  Ontoelaatbaar voor een product dat gemiddeld meer dan 11 euro per kilo kost!  De consumentenorganisatie diende klacht in tegen deze producten bij de FOD Economie en pleit voor duidelijke en strikte normen voor de samenstelling van agavesiroop.

Erg in trek maar niet meteen gezonder ….

Dankzij doeltreffende marketingcampagnes kende de populariteit van agavesiroop de afgelopen jaren een hoogtepunt.  Deze siroop is minder stroperig dan honing en zijn smaak is zachter.  Men krijgt de indruk dat het product natuurlijker en beter is voor de gezondheid dan andere vormen van suiker.  Nochtans is agavesiroop niet veel gezonder dan gewone suikers.  Weliswaar heeft hij soms een lagere glycemische index (suikergehalte in het bloed) dan andere suikers omwille van het feit dat er vooral fructose aanwezig is, toch is hij 25% zoeter dan gewone suiker.  Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat het gebruik van grote hoeveelheden geconcentreerde fructose  helemaal niet zo gezond zijn (leveraandoeningen, verhoging van slechte cholesterol en toename van buikvet).  Agavesiroop is dus geen natuurlijk en artisanaal product.  Het maakt dus deel uit van de groep van geraffineerde producten die met mate dienen te worden geconsumeerd.  Ideaal zou echter zijn om opnieuw te leren genieten van minder zoete voedingswaren en zo te proberen onze dagelijkse portie suiker te beperken.

De zuiverheid van agavesiropen laat flink te wensen over

Test Aankoop analyseerde de zuiverheid van biologische agavesiropen die in speciaalzaken en supermarkten worden verkocht.  Doel was nagaan in hoeverre deze siropen ook effectief uit 100% agavesiroop bestonden zoals aangegeven op hun etiketten.  De in een laboratorium ontwikkelde testprocedure ging op zoek naar de eventuele aanwezigheid van andere suikers in een concentratie van minstens 10%.  De resultaten zijn ontgoochelend aangezien in 13 van de 16 onderzochte siropen andere types suiker, verkregen uit maïs en/of rietsuiker, werden toegevoegd.  Slechts 3 siropen werden als conform bestempeld!  Ontoelaatbaar en bedrieglijk in de ogen van de consumentenorganisatie die besliste klacht in te dienen bij de FOD Economie tegen de 13 niet-conforme producten.

Zijn prijs is echter overdreven

Agavesiroop kost gemiddeld 11,1 euro/kg tegenover 0,58 à 1,03 euro/kg voor kristalsuiker en 2,5 euro/kg voor bruine suiker.  Kortom, voor een dergelijke prijs mag de consument op zijn minst pure agavesiroop verwachten!

Nood aan omkadering 

Jammer genoeg voorziet de wet niet in een beschermende oorsprongsbenaming of internationale normen voor de variëteiten die mogen worden gebruikt voor agavesiroop.  Er bestaat enkel een Mexicaanse norm maar die kan onmogelijk alle mistoestanden voorkomen gezien de vrijheden die fabrikanten zich toekennen.  Het is dus noodzakelijk dat de overheid duidelijke en strikte normen vastlegt wat betreft de samenstelling van agavesiroop.  In die zin richtte Test Aankoop ook een schrijven aan de minister van Consumentenzaken, Kris Peeters.

Server Error
Server Error