Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Toegang tot medische zorgen

Onderzoek van Test Aankoop bevestigt ‘Pano’-reportage over woonzorgcentra

12 okt 2017

Tevredenheid is het laagst over het aantal zorgverleners en verpleegkundigen

 

De ‘Pano’-reportage over de commerciële woonzorgcentra bracht enkele pijnpunten aan het licht over de situatie in de ouderenzorg. Een enquête van Test Aankoop uit 2013, afgenomen bij familieleden van bewoners in woonzorgcentra, bevestigt de problemen inzake personeel en zorg die tot uiting komen in de reportage. Tegelijk nuanceert dit onderzoek ook de situatie in de commerciële woonzorgcentra:  hoewel de privésector inderdaad op vele vlakken zwakker scoort dan de publieke sector, doen beiden het in feite ondermaats.

In de privésector ondervinden de bewoners meer problemen dan in publieke woonzorgcentra. De meest voorkomende problemen in de privésector zijn problemen met het wassen van de bewoners (44%), communicatie met de familie (34%) en de bediening van de medicijnen (32%).  Ook sociale activiteiten worden echter  verwaarloosd in 20% van de gevallen.

Op vlak van tevredenheid zien we opnieuw duidelijke verbeterpunten in de privésector: 24% toont zich ontevreden over de dagelijkse zorgen. Dit houdt echter niet in dat de publieke sector heilig is: enkel op vlak van dagelijkse zorgen en gezondheidszorg kunnen ze betere, maar ver van optimale, scores voorleggen.

De zaken waarover de respondenten het minst tevreden waren? 38% is ontevreden over het aantal zorgverleners en 36% is ontevreden over het aantal verpleegkundigen in het woonzorgcentrum.

Bovenop de problemen en de zwakkere tevredenheid komt de gepeperde rekening:  dat de basiskost in de privésector gemiddeld hoger ligt, weet iedereen ondertussen. Maar ook de bijkomende kosten zijn gemiddeld een stuk hoger: in de privésector betaal je gemiddeld 50% meer aan extra kosten (152 euro per maand in de privésector, 99 euro per maand in de publieke sector).

Tenslotte toont een recente enquête uit 2017 aan dat slechts 11% van ouderen die nog thuis wonen de intentie heeft te verhuizen op korte of lange termijn. Binnen deze groep overweegt slechts 2% een woonzorgcentrum als volgende verblijfsplaats. De wantoestanden in de woonzorgcentra zijn hen dus duidelijk niet onbekend.

Server Error
Server Error