Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Vrijmaking van de energiemarkt & evolutie van de prijzen

Te gulzige energiefactuur? TA zet haar op dieet dankzij nieuwe groepsaankoop

21 nov 2017

Test Aankoop slaagde er dan wel in om via een arrest van het Grondwettelijk Hof de zogenaamde ‘Turteltaks’ te doen vernietigen, de elektriciteitsfactuur blijft volgens de consumentenorganisatie schandalig duur. Bijna 12.000 mensen tekenden ondertussen het manifest waarmee Test Aankoop een betaalbare elektriciteitsrekening eist op www.test-aankoop.be/betaalbareenergie. Toch kan je als consument nog altijd besparen door te switchen van energieleverancier voor elektriciteit én voor gas. Gemiddeld loopt op de besparing op tot zo’n 250. Dat scheelt toch wel een slok op een borrel op de dure factuur. Om de consument hiermee te helpen, organiseert Test Aankoop een groepsaankoop voor gas en elektriciteit. Mensen kunnen zich inschrijven op www.verlaaguwfactuur.be.

676 euro in 2015, 1025 euro in 2017

Zelfs nu de ‘Turteltaks’ van de baan is, blijft de elektriciteitsfactuur voor Test Aankoop een doorn in het oog. Na Duitsland en Denemarken, blijft België de duurste leerling van de Europese klas. Een gemiddeld Vlaams gezin betaalde in 2017 € 1025 voor zijn elektriciteitsfactuur waar dit nog ‘slechts’ € 676  was  in 2015. Een stijging van maar liefst 51%. Meer en meer is de elektriciteitsfactuur van de consument op een belastingbrief beginnen te lijken. Het aandeel van de energie bedraagt nu zelfs al minder dan een derde. Test Aankoop zegt kort en krachtig ‘stop’ tegen verdere stijgingen van de factuur en stelde een manifest open om bij beleidsmakers te pleiten voor een betaalbare elektriciteitsfactuur. De gasfactuur wordt dan wel bespaard van veel taksen en heffingen, toch zijn ook daar mooie besparingen te realiseren door de juiste energieleverancier te kiezen.

 

En toch kan je nog besparen !

Op de meeste van de kosten van je factuur heb je als consument geen vat maar op de feitelijke energiekosten kun je nog wel aanzienlijk besparen. De energiecomponent bestaat uit de prijs voor je verbruikskosten per kWh en de vaste vergoeding of abonnementsprijs die leveranciers aanrekenen om hun administratieve kosten te dekken. Beide lopen sterk uiteen van contract tot contract. Vergelijken is dus de boodschap! Door van het duurste naar het goedkoopste contract over te stappen kun je voor elektriciteit om en bij € 180 op jaarbasis besparen. Voor gas is het besparingspotentieel nog spectaculairder: kiezen voor het voordeligste tarief kan afhankelijk van het gewest tot € 530 schelen in de portemonnee. In de extreemste gevallen dus een maximale besparing tot € 700 dus, gewoon door de factuur kritisch tegen het licht te houden.

 

Groepsaankoop gas - en elektriciteit

Sinds 2012 haalt Test Aankoop alles uit de kast om de consument de laagst mogelijke energietarieven voor te stellen. Steunend op de 470 000 mensen die aan vorige acties hebben deelgenomen, heeft Test Aankoop opnieuw goed kunnen onderhandelen met de verschillende leveranciers op de markt om zo de beste gas- en elektriciteitstarieven aan te kunnen bieden. Zodra de consument zijn consumptieprofiel nader bepaalt, stelt Test-Aankoop maar liefst drie voordelige aanbiedingen voor. De gemiddelde besparing die de consument op die manier kan realiseren loopt op tot zo’n € 250!

Server Error
Server Error