Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Mobiliteit

#Dieselgate, 2 jaar later: de strijd gaat door

22 sep 2017

Vandaag vieren we de de trieste “verjaardag” van 2 jaar Dieselgate. 2 jaar geleden kwam immers aan het licht dat de Volkwagen-groep jarenlang de boel bedrogen had door auto’s op de markt te brengen die veel meer NOx uitstoten dan beloofd. Sindsdien laat Test Aankoop het dossier niet los en strijdt het voor betere uitstoottests, meer controles op de wagens, en vooral een compensatie voor de vele bedrogen consumenten. Een strijd die nog niet gestreden is. Een terugblik op een verhaal waarvan we het einde nog niet kennen.

www.test-aankoop.be/dieselgate

Jarenlang schaamteloos bedrog

Jarenlang heeft de Volkswagen-groep consumenten misleid door hen auto’s te verkopen die veel meer stikstof uitstoten dan aangekondigd. In de Verenigde Staten kunnen Amerikaanse consumenten rekenen op een compensatie van minimum 10.000 dollar. Maar voor de Europese consument: niets! Voor Test Aankoop is dit eenvoudigweg onaanvaardbaar

 

Test Aankoop naar de rechtbank!

Meteen ook de reden waarom de consumentenorganisatie op 15 juni 2016 een collectieve rechtsvordering heeft opgestart tegen de VW-groep en D’Ieteren. Helaas is deze procedure enkel mogelijk voor voertuigen die op of na 1 september 2014 werden aangekocht. Eigenaars van oudere wagens worden daarom door Test Aankoop individueel verdedigd.

 

 

 De juridische procedures: een stand van zaken

Normaal gezien had men op 31 januari 2017 moeten pleiten over de ontvankelijkheid van de groepsvordering. Maar deze datum werd verschillende malen uitgesteld.  Eerst omdat de Volkswagen-groep en D’Ieteren Test Aankoop wilden verplichten hen de namen te bezorgen van iedereen die zich voor deze juridische actie had aangemeld. Hetgeen later door de rechter werd verworpen. Daarna zorgden agendaproblemen voor verder uitstel. Nieuwe afspraak op 30 en 31 oktober 2017. Ook voor de individuele procedure tegen de VW-groep en D’Ieteren werd ondertussen een kalender vastgelegd. Daar zal worden gepleit over de eis tot compensatie op 3 juni 2019.

De juridische weg is dus lang, maar zeker. En bovendien meer dan de moeite waard: een compensatie voor alle gedupeerde consumenten.

 

#Dieselgate #Neveragain

Daarnaast wil Test Aankoop er ook voor zorgen dat een nieuwe Dieselgate nooit meer kan gebeuren. Daarom pleit de consumentenorganisatie intensief voor betere, realistischere uitstoottests en vooral meer en betere controles vóór en nadat voertuigen op de markt worden gebracht. Ze bundelde hiervoor meermaals de krachten met milieu- en gezondheidsorganisaties (coalitie “Dieselgate”), de zusterorganisaties van Test Aankoop in Italië, Portugal en Spanje, en met de Europese consumentenorganisatie BEUC.

 

2 jaar later... de strijd gaat door

2 jaar na datum is de strijd nog niet gestreden. Maatregelen om een tweede Dieselgate te voorkomen zijn nog steeds hangende in de discussie tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten. En nog steeds wachten gedupeerde consumenten op een compensatie van de Volkswagen-groep en D’Ieteren. Maar één ding is zeker: Test Aankoop zet door.  

Server Error
Server Error