Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Veiligheid van producten en diensten

Betalen zonder contact maar niet zonder gevaar

03 nov 2017

De afgelopen weken kreeg de nieuwe trend van contactloos betalen steeds meer aandacht via de media. Test Aankoop deed daarom een onderzoek naar de veiligheid van betalingen zonder contact met de bankkaart. Wat bleek ? Het is erg makkelijk voor iemand met slechte bedoelingen om bedragen tot 25 € afhandig te maken. De consumentenorganisatie heeft ook een aantal beschermende kaarthouders getest. Allemaal doorstonden ze de test !

Consumenten kunnen gratis een kaarthoesje bekomen via

www.test-aankoop.be/hoesje

 

Contactloos betalen

Contactloos betalen is de mogelijkheid om betalingen te doen (tot 25)  door simpelweg je bankkaart of een smartphone tegen de betaalterminal te houden zonder nog een PIN code te moeten ingeven. Dit is mogelijk dankzij de zogenaamde NFC-technologie. Een bankkaart of smartphone die ermee uitgerust is, kan via radiogolven communiceren met een betaalterminal.

 

Test Aankoop heeft de contactloze betalingen met bankkaart onderzocht en ging na of een oplichter die uitgerust is met een mobiele terminal geld zou kunnen stelen van een achteloze persoon gewoon door hem of haar te benaderen op straat.

 

Resultaat ? Het bleek heel makkelijk om iemand geld afhandig te maken. Door de terminal te verstoppen in een krant of in een handtas, kan je ongezien iemand benaderen en hem zo bestelen. Gelukkig kan dit maar voor bedragen tot en met 25 want dat is de limiet waarbinnen zo’n NFC betaling kan functioneren. Voor sommen boven dit bedrag, blijft het noodzakelijk een PIN-code in te geven. Let wel : een dief die ook deze kent, kan hierdoor grotere bedragen van de rekening halen.

 

Mogelijkheid tot desactivering

Vermits zo’n diefstal perfect mogelijk is, eist Test Aankoop van de banken dat ze de consument, op diens vraag, gratis een kaart zouden geven zonder NFC-technologie of dat deze functie op zijn minst uitschakelbaar zou zijn. Deze mogelijkheid bestaat immers al voor smartphones.  

Bijkomend zou het nuttig zijn om in de rekeninguittreksels weer te geven welke betalingen zijn gebeurd zonder contact. Op die manier wordt de consument in staat gesteld om zelf te controleren op eventuele fraude.

 

De hoesjes werken !

Voor consumenten die contactloos willen betalen maar toch goed beveiligd willen zijn tegen diefstal, heeft de consumentenorganisatie enkele hoesjes anti NFC getest. Goed nieuws, ze werkten allemaal naar behoren ! Mensen die zo’n kaarthoudertje gratis willen bekomen, kunnen surfen naar : www.test-aankoop.be/hoesje.

 

 

 

 

Server Error
Server Error