Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Speelgoed

“Connected toys”: leuk, maar niet zonder gevaar

06 dec 2016

“Connected toys” lijken erg aantrekkelijk. Maar enige bezorgdheid is zeker op zijn plaats. Ze falen immers aanzienlijk bij het beschermen van fundamentele consumentenrechten, veiligheid en privacy. Zo blijkt uit een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet naar de pop “My Friend Cayla” en de “I-Que robot”. En dat terwijl kinderen extra kwetsbaar zijn! Ook in België spelen kinderen met dit interactief speelgoed, en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Test-Aankoop vraagt de FOD Economie en de Privacycommissie dan ook om onmiddellijk op te treden.


 

“Internet of things” ook voor kinderen

“Internet of things” zit in de lift. Met deze term wordt verwezen naar de huidige trend waarbij sensoren worden gekoppeld aan allerhande apparaten, die dan worden verbonden met het internet. Een populair voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde fitness trackers, slimme toestellen die bijhouden hoeveel iemand beweegt en zo calorieën verbrandt.

Ondertussen is deze technologie ook overgewaaid naar de wereld van het kinderspeelgoed waar verschillende speelgoedproducten als “interactief” in de markt worden gezet. Zo kunnen de pop “My Friend Cayla” en de robot “I-Que” antwoorden op kinderstemmen door gebruik te maken van microfoontjes en spraakherkenningstechnologie, bluetooth, een internetconnectie en een app die kinderen in staat stelt te praten met hun speelgoed.

Te mooi om waar te zijn

Het klinkt en ziet er allemaal zeer aanlokkelijk uit. Toch is enige bezorgdheid zeker op zijn plaats. Uit het onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet naar “My friend Cayla” en “I-Que robot” blijkt immers dat dit speelgoed jammerlijk te kort schiet op het vlak van de bescherming van een aantal fundamentele consumentenrechten,  privacy en essentiële veiligheid. Het feit dat in deze kinderen het slachtoffer zijn, maakt de zaak alleen maar ernstiger. Enkele resultaten:

-        Gebrek aan veiligheid: Zo bleek het vrij simpel om met een mobiele telefoon de controle over de pop over te nemen. En op die manier van op afstand via de pop met het kind te praten of mee te luisteren.

-        Kindergeheimen blijven niet geheim: De geheimen die een kind aan de pop of robot vertelt, blijven niet geheim. Ze worden immers gedeeld met een Amerikaans bedrijf Nuance Communications dat gespecialiseerd is spraakherkenning. Deze onderneming houdt zich het recht voor deze informatie met derden te delen en te gebruiken voor allerlei doeleinden.

-        Kinderen doelwit van verdoken reclame: Het speelgoed is voorgeprogrammeerd met enkele zinnen die verschillende commerciële producten aanprijzen. Zo vertelt Cayla enthousiast hoezeer ze van Disney-films of Disneyland houdt. Toevallig heeft de provider van de app een commerciële relatie met Disney.

Deze video geeft een duidelijk beeld van de problemen Met “My friend Cayla” en “I-Que robot’:

 

 

Ook al in België!

Voor sommigen lijkt dit misschien nog louter toekomstmuziek, toch kunnen we met zekerheid zeggen dat er ook in België kinderen zijn die momenteel met dit speelgoed spelen. Zo werd het onder meer aangeboden op populaire sites als dreamland.be of bol.com, en stond het bijvoorbeeld in de Sinterklaas-reclamefolder van speelgoedwinkel Bart Smit. Bovendien is België een klein land, en winkelen heel wat mensen ook op de speelgoedsites bij onze noorder- en zuiderburen, zoals amazon.fr en intertoys.nl, waar dit speelgoed in Frans en Nederlands kan worden verkregen.

De aanwezigheid van speelgoed als “My friend Cayla” en “I-Que robot” mag bij ons momenteel dan wel nog eerder beperkt zijn, we kunnen er met zekerheid van op aan dat hun aandeel in de toekomst alleen maar zal toenemen. “Internet of things” is een booming business dat meer en meer deel gaat uitmaken van ons dagelijks leven. Speelgoed vormt daarop geen uitzondering. We kunnen dan ook verwachten dat producenten kinderen de komende jaren met steeds meer van deze producten zullen proberen te verleiden.

Test-Aankoop vraagt Belgische autoriteiten op te treden

Net daarom trekt Test-Aankoop vandaag al aan de alarmbel. Door nu in te grijpen kunnen we voorkomen dat kinderen en ouders binnenkort massaal onbeschermd met dit onveilig interactief speelgoed worden geconfronteerd. Test-Aankoop heeft de resultaten van het onderzoek van haar Noorse collega’s aan de Belgische bevoegde instanties bezorgd (FOD Economie en Privacycommissie) zodat de illegale algemene voorwaarden van dit speelgoed, hun inbreuken op de privacy en gebrek aan veiligheid van bij het begin kunnen worden aangepakt.

 

 

 


 
 
Server Error
Server Error