Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Veiligheid van producten en diensten

Een simpele waarschuwing om de consumenten tegen vuur te beschermen

06 mei 2015
De resultaten van de test van blusdekens die Test-Aankoop eind 2014 heeft uitgevoerd waren duidelijk: van de 16 blusdekens, waren er 13 die bij ten minste één van de twee geteste exemplaren vuur vatten kort nadat ze op de brandende olie waren gelegd. Daarom had Test-Aankoop gevraagd dat deze dekens, die een reëel gevaar voor de veiligheid van de consument betekenen, uit de handel werden genomen. 

Meer dan 6 maanden na de test van Test-Aankoop, treedt minister Peeters eindelijk op. Wat stelt hij voor? De fabrikanten krijgen de keuze: ofwel halen ze de blusdekens uit de handel, ofwel plaatsen ze er een waarschuwing op die aangeeft dat ze niet geschikt zijn om frituur- of vetbranden te doven. Vermelden dat een blusdeken niet geschikt is om een brandende frietketel te blussen, is voor Test-Aankoop net hetzelfde als zeggen dat winterbanden niet geschikt zijn om in de winter te gebruiken, dat een paraplu niet kan geworden gebruikt bij felle regen of dat je beter geen vuile was in een wasmachine steekt. Dat heeft geen zin. Daarbij komt nog dat de beslissing om de vermelding te plaatsen uitsluitend bij de fabrikant ligt, zonder voorafgaande controle. Uit het onderzoek van Test-Aankoop bleek nochtans dat fabrikanten de veiligheidsnorm verre van respecteerden. 

Test-Aankoop betreurt dan ook de reactie van minister Peeters en herhaalt haar advies aan de consument: wanneer een frietketel vuur vat, gebruik dan geen blusdeken maar schakel eerst het apparaat uit en gebruik een natte maar goed uitgewrongen handdoek. De video met de testresultaten is hier te bekijken: www.test-aankoop.be/videoblusdeken

Server Error
Server Error
Server Error