Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Speelgoed

Enquête Test-Aankoop: België wereldkampioen?

16 jun 2014
Of u het nu met hart en ziel beleeft of tracht de periode te overleven, het is moeilijk om te ontkomen aan het WK voetbal dat vandaag wordt geopend in Brazilië. Test-Aankoop peilde naar de stemming in de huiskamers van de Belgen. België wereldkampioen?

1 op vier Belgen volgt van nabij de Rode Duivels

De Rode Duivels zijn al maanden niet uit het nieuws te slaan. De ingang van de supermarkten wordt overspoeld met zwart-geel-rode gadgets en er gaat geen dag voorbij zonder de gezichten van Wilmots, Hazard of Kompany tegen te komen. Maar wie is daar nu echt geïnteresseerd in? Welnu, ongeveer een vierde van de Belgen* zegt geïnteresseerd te zijn in deze wedstrijd, of zelfs fan te zijn, en zal het verloop ervan van nabij volgen. Uiteraard is het verschil in belangstelling tussen mannen en vrouwen voor dit voetbalevenement geen mythe: terwijl slechts 17% van de mannen het wereldkampioenschap geen barst kan schelen, droomt 42% van de vrouwen  nu al van het einde van het kampioenschap.

Fan, maar zuinig

De Belg blijft wel zuinig. Nog geen 1% van de ondervraagden heeft geïnvesteerd in een nieuwe televisie of tablet en 88% wil geen euro uitgeven om de wedstrijden te bekijken.  93% van de Belgen blijft dan ook thuis om hun favoriete team aan te moedigen. 25% gaat kijken met vrienden, op café (22%) of op straat (23%).

De top 5 favoriete spelers

Belgische spelers

Buitenlandse spelers

Vincent Kompany

Lionel Messi (Argentinië)

Eden Hazard

Cristiano Ronaldo (Portugal)

Thibaut Courtois

Andrés Iniesta (Spanje)

Kevin De Bruyne

Neymar (Brazilië)

Axel Witsel

Wayne Rooney (Engeland)

Finale: Brazilië-Duitsland

Brazilië-Duitsland is de winnende prognose op de vraag wie de finale zal spelen (25%). Gevolgd door Brazilië-Spanje en daarna door Brazilië-Argentinië. Tot slot voorspellen enkele diehards (8%) een finale Brazilië-België.

And the winner is… Brazilië! En dat volgens 44% van de respondenten. 18% denkt aan Spanje en 14% aan Duitsland als winnaar van deze finale. Hoewel 33% de Belgen al in de kwartfinale ziet vertrekken, blijft bij 8% van de Belgen de hoop bestaan dat de Rode Duivels het wereldkampioenschap ook zullen winnen.

Frans fiasco en Belgische revelatie

Een grote voetbalnatie die volgens de ondervraagden niet de eerste ronde zal passeren is Frankrijk. Ze “winnen” met gemak de stemming van de Belgen, Italianen, Portugezen en Spanjaarden. Opvallend: de Brazilianen zien zichzelf in deze slechte positie.

Dat de Belgen zichzelf intussen als de revelatie (een niet-favoriet team dat bijvoorbeeld tot in de halve finale geraakt) van dit WK zien, kan enigszins subjectief lijken. Het idee wordt echter gedeeld door de Italiaanse en Portugese respondenten, terwijl de Brazilianen ons als tweede rangschikken voor deze “titel”!

Tot dusver de prognoses, tijd voor het voetbal!

Server Error
Server Error