Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Veiligheid van producten en diensten

Test-Aankoop test de Brazuca: Geen excuses. De Rode Duivels spelen met de beste bal!

12 jun 2014
Het belang van een goede wedstrijdbal voor een belangrijk kampioenschap is maar moeilijk te onderschatten. Tijdens vorige wereldbekers voetbal werd een verloren wedstrijd wel al eens toegeschreven aan dit belangrijke werkinstrument van de voetballer. Test-Aankoop nam de proef op de som en testte enkele voetballen waaronder de officiële bal van het wereldkampioenschap voetbal, de Brazuca. De Rode Duivels hebben alvast geen excuus: de Brazuca is zonder twijfel de beste van de test!

12 voetballen op de testbank

Test-Aankoop testte twaalf voetballen, waarvan er acht zijn goedgekeurd door de internationale voetbalfederatie FIFA. Hiervoor werd praktisch dezelfde testprocedure toegepast als die welke FIFA toepast om voetballen te keuren voor gebruik bij officiële wedstrijden. Uiteraard kon ook de mening van de profvoetballer zelf niet ontbreken. Daarom werden alle ballen ook uitgetest door de profvoetballers van Fluminense, dat in Brazilië in de eerste divisie speelt. De belangrijkste aspecten die de consumentenorganisatie zo testte zijn gewicht, aerodynamische eigenschappen, omtrek, rebound, ronding en drukbehoud. U kan de test bekijken via
https://www.youtube.com/watch?v=qND32Ud-QFQ

De Brazuca is de beste, maar ook de duurste!

In het algemeen valt er weinig aan te merken op de kwaliteit van de geteste ballen. Behalve twee ballen die niet door de FIFA zijn goedgekeurd, behalen ze dan ook allemaal een goede eindscore. De beste van de test is de Brazuca Official van Adidas. Die oogt niet alleen heel mooi, maar krijgt ook een zeer goede beoordeling voor fundamentele criteria. Dat Kompany & Co met de beste voetbal spelen is niet meer dan logisch en geruststellend. Wat de gewone voetballende consument betreft liggen de kaarten wat anders. Van de twaalf ballen was de Brazuca immers de duurste. De beste koop kost maar liefst € 67 minder.

“Propere” ballen?

De consumentenorganisatie wil niet alleen een voetbal die goed is, maar ook een bal die “proper” is. Test-Aankoop trok daarom naar Shenzhen, in het zuiden van China, naar een van de twee bedrijven waar de officiële WK-voetbal Brazuca van Adidas wordt gemaakt om na te gaan hoe het is gesteld met de sociale en ecologische omstandigheden. Er werden geen grote onregelmatigheden aangetroffen, al zijn er punten die beter kunnen. Na het bezoek van Test-Aankoop werden – naast de reeds bestaande omkadering - nog een aantal maatregelen genomen in de Chinese fabriek. Adidas neemt blijkbaar zijn engagement voor correcte sociale en ecologische omstandigheden te creëren serieus.

Server Error
Server Error