Server Error
Server Error
Server Error
Server Error

Persberichten

Een overwinning tegen buitensporige geneesmiddelenprijzen: Aspen moet zijn prijzen verlagen

11 feb 2021

Test Aankoop reageert verheugd op het nieuws dat eerdere prijsverlagingen, van gemiddeld 73%, van de farmaceutische onderneming Aspen voor zes belangrijke geneesmiddelen tegen kanker , juridisch bindend worden verklaard door de Europese commissie. De consumentenorganisatie had de Belgische mededingingsautoriteit attent gemaakt op de praktijken van deze onderneming, die de prijzen van 6 essentiële geneesmiddelen tegen kanker met 500 tot 1600% had verhoogd. Zij zet de strijd verder in het kader van andere dossiers die bij de mededingingsautoriteit aanhangig zijn.

Speciale reisdag bij Test Aankoop op donderdag 11 februari

10 feb 2021

Deze donderdag, 11 februari, stelt Test Aankoop zijn diensten ter beschikking om een antwoord te geven op de vele vragen die consumenten hebben in verband met reizen in tijden van corona. Eerst en vooral publiceert de organisatie online een bestand met veelgestelde vragen, maar ook organiseert zij een Facebook Live van 12.00 tot 13.00 uur om live vragen van consumenten te beantwoorden. Daarnaast opent Test Aankoop haar speciale telefoonlijn voor reizen (0800 29 510) die geopend zal zijn elke weekdag van 9u tot 18u en op vrijdag van 9u tot 15u45.

TA lanceert module waarmee prosumenten impact op elektriciteitsfactuur kunnen inschatten

05 feb 2021

Hoeveel kost het verdwijnen van de terugdraaiende teller de consument echt?

Het recente arrest van het Grondwettelijk Hof dat een einde maakte aan de terugdraaiende teller, is voor vele eigenaars van zonnepanelen een doorn in het oog. Test Aankoop, dat zelf talrijke vragen en oproepen kreeg van misnoegde prosumenten, stelt vast dat de reële impact lang niet altijd gekend is en lanceert vandaag een webtool waarmee consumenten met pv-panelen de gevolgen op hun elektriciteitsfactuur kunnen inschatten. De consumentenorganisatie geeft via de module ook vanaf hoeveel zelfverbruik prosumenten goedkoper kunnen elektriciteit kunnen consumeren dan onder het systeem van de terugdraaiende teller. Test Aankoop doet ook suggesties om het zelfverbruik te verbeteren.

https://www.test-aankoop.be/terugdraaichecker

Peiling Test Aankoop: nog heel wat wantrouwen rond Covid-19-vaccin

03 feb 2021

Test Aankoop publiceert vandaag de resultaten van zijn ondertussen reeds 9de peiling in het kader van de coronapandemie.  Ditmaal werd gepeild naar de mening en perceptie van de Belgen wat betreft de vaccinatie tegen Covid-19.  De peiling werd afgenomen tussen 15 en 20 januari 2021 onder een representatieve groep van meer dan 1000 landgenoten.  Uit de resultaten blijkt dat onder de bevolking nog steeds heel wat wantrouwen leeft rond de vaccinatie, vooral omdat mensen zich niet voldoende geïnformeerd voelen: vandaag toont slechts 4 op de 10 zich bereid om zich meteen te laten vaccineren.  De nood aan informatie en transparantie met betrekking tot eventuele bijwerkingen en de aankoop van vaccins blijken de sleutelelementen om het vertrouwen in de vaccinatie op te krikken.  Test Aankoop roept de overheden op om transparanter te handelen en nog verder te gaan in hun inspanningen om de bevolking in te lichten.

Transparantie over coronavaccins: Het recht om te weten

30 jan 2021

De weigering van de autoriteiten om Test Aankoop toegang te geven tot aankoopcontracten voor coronavaccins is volgens de Commissie voor toegang tot administratieve documenten niet voldoende gemotiveerd.

Test Aankoop zorgt voor Europese alliantie tegen Nintendo’s Joy Con probleem

27 jan 2021

Test Aankoop kaartte reeds eerder het “Joy Con-drift” probleem aan: een productiefout in de controller van het toestel die ervoor zorgt dat het aan te sturen videogame- personage plots een eigen wil krijgt en onbestuurbaar over het scherm beweegt. Het op ‘drift’ zijn maakt een aangename spelervaring onmogelijk. Test Aankoop lanceerde een oproep naar gamers die te kampen hadden met het probleem om hun toestel te melden. De Belgische oproep kreeg navolging tot buiten de landsgrenzen; de Joy Con drift wordt nu door een veelvoud aan consumentenorganisaties op Europees niveau  via een specifiek klachtendossier. Tot nu toe wisten de deelnemende consumentenorganisaties reeds 25.000 gevallen te bundelen. Het is nu aan de Europese Commissie om een duidelijk signaal te geven dat het de strijd tegen vervroegde veroudering serieus neemt.

Enquête Test Aankoop: meer dan een op de vier huishoudens kampt met een tekort aan geneesmiddelen

26 jan 2021

Uit een enquête van consumentenorganisatie Test Aankoop blijkt dat er steeds vaker problemen zijn met de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Meer dan een op de vier huishoudens (28,5%) heeft er in de afgelopen twee jaar mee te maken gehad. De gevolgen voor de patiënt zijn verre van verwaarloosbaar: bijna een op de twee respondenten die met een tekort te maken kregen, meldde niet alleen meer symptomen of problemen te hebben ondervonden als gevolg van het tekort, maar dit tekort leidde ook tot extra kosten voor bijna een derde van de respondenten. Test Aankoop vraagt de overheid om dit probleem aan te pakken. De consumentenorganisatie heeft dit punt op de agenda gezet voor haar komende vergadering met de minister van Volksgezondheid.

Te weinig effectieve tandpasta's volgens Test Aankoop

25 jan 2021

Een goede tandpasta bevat precies de juiste hoeveelheid fluoride, verwijdert tandplak en vlekken, zonder het tandglazuur aan te tasten. Van de 17 door Test-Aankoop geteste tandpasta's voldoen er slechts 6 aan deze basiseisen. De organisatie heeft ook de milieuimpact van tandpasta gemeten door te kijken naar de aanwezige bestanddelen en de verpakking. 12 van de 17 tandpasta's zijn oververpakt en 2 ervan bevatten ingrediënten die bijzonder schadelijk zijn voor het milieu.  Het artikel met daarin ook alle testresultaten, verschenen in Test Gezond van februari, kan ook worden gelezen in Test Aankoop Digitaal, gratis te downloaden in de App Store of Google Play store.

ikea fotovoltaïsche panelen

Terugdraaiende teller: regering maakt details bekend van compensatieregeling

22 jan 2021

Na het spraakmakende arrest van het Grondwettelijk Hof van vorige week, maakt de Vlaamse regering meer details bekend over de compensatiepremie voor eigenaars van zonnepanelen. Het is duidelijk dat de eenmalige financiële compensatie iets goed maakt, maar het verlies van de terugdraaiende teller niet kan compenseren, en belangrijker, het vertrouwen van de consument niet zal herstellen, zegt Test Aankoop.