Server Error
Server Error
Server Error
Server Error

Publicaties over Geschillen en verhaal

Historische beslissing in Italië in Euroconsumers’ groepsvordering tegen Facebook

13 jan 2020

De beslissing bevestigt het standpunt van Euroconsumers (Altroconsumo, Test Aankoop, Deco Proteste en OCU): Facebook heeft een oneerlijke handelspraktijk ingevoerd door zijn gebruikers te voorzien van onvolledige en ondoorzichtige informatie met betrekking tot het gebruik van persoonsgegevens.

De Italiaanse regionale administratieve rechtbank heeft ook de boete van 5 miljoen euro bevestigd die de Italiaanse antitrustautoriteit heeft opgelegd aan de Amerikaanse sociale-mediagigant in december 2018.

Test Aankoop v. Ryanair : waar is het respect voor de passagiers?

05 dec 2019

 Ierse luchtvaartmaatschappij wil consument naar Dublin dwingen

In navolging van de geannuleerde vluchten door de stakingen bij Ryanair in de zomer van 2018, diende consumentenorganisatie Test Aankoop afgelopen zomer een verzoekschrift in tot collectieve rechtsvordering tegen de lagekostenmaatschappij. Dit omdat het bedrijf steevast weigerde om de getroffen consumenten adequaat te compenseren. Sinds de lancering van de class action meldden zich al 1224 mensen op de website van de verbruikersorganisatie. Op 13 september vond een eerste, inleidende zitting plaats, waarbij een conclusiekalender werd afgesproken. Eind november werd de strategie van Ryanair duidelijk : de zaak in Ierland parkeren waar de rechtspraak minder gunstig is voor de consument en waar men geen systeem van collectieve rechtsvorderingen toepast.

TA zet strijd verder voor schadeloosstelling van VW-eigenaars

26 nov 2019

Test Aankoop neemt akte van de actie die twee Belgische advocaten, in naam van de Nederlandse stichting Diesel Emission Justice Foundation (DEJF), vandaag aankondigden. De consumentenorganisatie herinnert eraan dat zij reeds drie jaar geleden, in juni 2016, een groepsvordering in België heeft aangespannen. Verschillende procedurele stappen hebben al plaats gevonden, waaronder de ontvankelijkheidsfase. De rechter besloot ook dat het opt-out-systeem van toepassing was, wat betekent dat Test Aankoop alle eigenaren van VW-voertuigen met nep-software vertegenwoordigt. Er zal zeer binnenkort een kalender worden vastgelegd voor de uitwisseling van besluiten en de hoorzitting ten gronde.

#Dieselgate, 4 jaar later ! De strijd voor compensatie gaat verder!

17 sep 2019

De class action die Test Aankoop opstartte tegen de Volkswagen-Groep loopt nog altijd verder. De officiële onderhandelingsfase is op zijn einde gelopen waardoor de zaak nu door de rechter moet worden vastgelegd. Naar aanleiding van de 4e verjaardag van het Dieselgate-schandaal, roept Test Aankoop de Duitse autobouwer op om zelf deze zwarte bladzijde om te draaien door de betrokken consumenten te vergoeden. Terzelfder tijd, dringt de consumentenorganisatie er bij de nieuwe commissievoorzitster, Ursula von der Leyen, op aan het dossier naar zich toe te trekken.

Test Aankoop start een class action tegen Ryanair

11 jul 2019

Vorige zomer besliste het personeel van Ryanair verschillende keren te staken met als gevolg dat tal van passagiers hun vlucht vertraagd of geannuleerd zagen.  Hoewel de Europese regelgeving en jurisprudentie betreffende deze materie heel duidelijk zijn, weigert Ryanair hen schadeloos te stellen.  Na verschillende individuele rechtszaken te hebben opgestart tegen de Ierse maatschappij, heeft Test Aankoop nu beslist om een versnelling hoger te schakelen en een groepsvordering te beginnen  Geïnteresseerde personen kunnen zich registreren op www.testaankoop.be/actieryanair.

TA eist bijna 800.000 euro schadevergoeding van de KBVB en Sun Reizen in zaak camping ‘Devillage’

16 nov 2018

In zijn vonnis van 23 december 2016 veroordeelde de strafrechter in 1e aanleg in het dossier rond de camping ‘Devillage’ zowel de Koninklijke Belgische Voetbalbond als Sun Reizen in hun hoedanigheid van reisorganisator. Maandag vertegenwoordigt consumentenorganisatie Test Aankoop opnieuw 206 supporters voor de rechter. Ditmaal in hoger beroep. Totaal bedrag van de claim: een kleine 800.000 €. Test Aankoop hoopt dat er na meer dan vier jaar en weer één wereldkampioenschap verder, eindelijk een einde kan komen aan de lijdensweg van de supporters.

Test Aankoop vs. Facebook : de tweede stap in een lange strijd

28 okt 2018

#NotYourPuppets #MyDataIsMine

Kort na het uitbreken van het Facebook schandaal, besliste consumentenorganisatie Test Aankoop, in nauw overleg met zusterorganisaties uit Portugal, Spanje en Italië, de social media reus voor de rechtbank te slepen.  In België alleen al toonden 33.000 mensen interesse in de collectieve vordering.  Er kan trouwens nog steeds worden ingeschreven.  Op maandag 29 oktober vindt voor de Brusselse handelsrechtbank de eerste hoorzitting plaats.  Een tweede stap in een gevecht dat nog maar net is begonnen.

Vaste vergoeding: de consument nog te veel gegijzeld!

19 sep 2018

reactie Test Aankoop Class action Consumentenombudsdienst

Vandaag werd duidelijk dat de Federale Ombudsdienst voor Energie zes leveranciers van energiecontracten voor de rechtbank zal dagen in een collectieve rechtsvordering omwille van het doorrekenen aan klanten van de forfaitaire vergoeding.

Test Aankoop en Groupon bereiken een akkoord m.b.t. de groepsvordering in het dossier Luierbox

08 aug 2018

Test Aankoop en Groupon hebben een akkoord gevonden m.b.t. de rechtszaak tussen hen over de promotie voor een abonnement voor luiers voogesteld door een onderneming genaamd Luierbox ( de zaak “Luierbox”). De consumentenorganisatie en de e-commerce onderneming zijn overeengekomen dat klanten die een kortingsvoucher bij Groupon aankochten en die apart ook 300 euro aan Luierbox betaalden zonder daarvoor goederen in ruil te krijgen van Groupon een betaling kunnen verwachten ten belope van 200 € in cash en 100 € in Groupon-credits.  Tot 1269 klanten komen in aanmerking om aanspraak te maken op deze compensatie.  Als gevolg van deze overeenkomst, besliste Test Aankoop een punt te zetten achter de collectieve rechtsvordering die ze in het najaar van 2017 aanspande.   Groupon erkent langs haar kant geen enkele fout of aansprakelijkheid door dit akkoord aan te gaan en zal de betalingen uitvoeren aan haar klanten als een commerciële tegemoetkoming.

Server Error