Server Error
Server Error
Server Error
Server Error

Publicaties over Voeding

Nutri-Score : welk drankje stop je in de boekentas van je kind ?

03 okt 2019

Test Aankoop berekende de Nutri-Score van ongeveer 500 brikjes en flesjes met een inhoud van minder dan 500 ml die in schooltassen van kinderen kunnen worden gestopt. Resultaat: het ene drankje is het andere niet. Sommigen zitten vol met suikers of zoetstoffen, maar er bestaan ook gezondere alternatieven. 11% van de geanalyseerde producten krijgt een A, 26% een B, 23% een C, 24% een D, 16% een E. Ook de hoeveelheid zoetstoffen werd onderzocht. 27% van de 474 geanalyseerde producten bevat ze, maar in dit wordt niet altijd duidelijk aangegeven, dit terwijl dranken met zoetstoffen niet worden aanbevolen aan kinderen jonger dan 12 jaar. Een andere opvallende vaststelling is dat veel dranken specifiek voor kinderen minder goed presteren: bijna de helft scoort een Nutri-Score D of E.

Test Aankoop lanceert Europese petitie om de Nutri-Score verplicht te maken in de EU

20 mei 2019

Test Aankoop lanceert samen met zes andere Europese consumentenorganisaties een burgerinitiatief om de Europese Commissie ervan te overtuigen om de Nutri-Score verplicht te maken in Europa. Er zijn één miljoen handtekeningen nodig, waarvan 15.750 in België. Test Aankoop roept alle Belgische consumenten op om een Europese Nutri-Score te ondersteunen door hier de petitie te tekenen.

Groen licht voor de Nutri-Score

02 apr 2019

Test Aankoop neemt deel aan de officiële lancering van het voedingslabel Nutri-Score, op de Belgische markt. Samen met minister De Block, maakt de consumentenorganisatie de resultaten bekend van de 3de Nutri-Score koopwijzer. Ditmaal werden 302 melkdesserts en hun plantaardige alternatieven onder de loep genomen (www.testaankoop.be/vergelijkmelkdessert).  Daarnaast lanceert Test Aankoop ook een nieuwe Nutri-Score informatiecampagne nutriscore.test-aankoop.be

"Ambachtelijke" producten nog te vaak misleidend

28 mrt 2019

 

"Op grootmoeders wijze", "Ambachtelijk"..... Achter deze verleidelijke voorstellen gaan nog steeds te vaak aroma's, emulgatoren, conserveringsmiddelen, verdikkingsmiddelen of kleurstoffen schuil die oma nochtans nog nooit heeft gebruikt in haar keuken. Niet iedereen kan zich zo maar de titel “ambachtelijk” toe-eigenenIn 2017 werden, na een klacht van Test Aankoop, richtlijnen uitgevaardigd om deze praktijken in te dijken. Deze houden rekening met drie criteria: kwaliteit van de ingrediënten, productieproces en bedrijfsomvang. Een jaar na de implementatie van deze richtlijnen wilde de consumentenorganisatie weten of er al dan niet een positieve evolutie merkbaar is. Test Aankoop heeft haar aandacht gericht op een aantal producten die zich als “artisanaal” voordoen om na te gaan of ze voldoen aan de richtlijnen. Na analyse van de etiketten is de verbruikersorganisatie tot de conclusie gekomen dat het beter is om dit soort claims (nog?) niet zomaar te vertrouwen. Hoewel er zeker al vooruitgang is geboekt, zijn er nog te veel verpakkingen met misleidende beschrijvingen. Test Aankoop pleit daarom voor een strenger kader.

Test Aankoop vraagt om beperking van nitriet in charcuterie

27 mrt 2019

In een rapport in opdracht van de Engelse vleesindustrie zou worden geconcludeerd dat nitrieten de ontwikkeling van botulisme niet in de weg staan, de reden waarom volgens de producenten nitrieten worden net worden toegevoegd aan charcuterie. Test Aankoop vraagt de Europese Commissie om de toegestane drempelwaarden voor deze additieven te verlagen en vraagt de producenten de aanwezigheid ervan te beperken.

Acrylamidegehalte moet naar beneden

25 feb 2019

Het acrylamidegehalte van het gros van de voedingswaren op de Belgische markt, is conform de Europese normen, dat blijkt uit onderzoek van Test Aankoop. Toch moet het gehalte aan acrylamide omwille van zijn kankerverwekkend karakter, nog verder naar beneden, vindt de consumentenorganisatie. Zij pleit dan ook voor het opleggen van dwingende wettelijke limieten, die ambitieuzer zijn en van toepassing zijn op meer categorieën van producten om zo producenten aan te moedigen het acrylamidegehalte zo veel mogelijk te beperken en hun producten te verbeteren.

www.test-aankoop.be/acrylamide

De voedingsrevolutie begint met de Nutri-Score

20 nov 2018

Vanochtend neemt Test Aankoop deel aan een evenement in het Europees Parlement  rond de Nutri-Score, het betrouwbare instrument dat de voedingswaarde van voedingswaren meet en dus belangrijk is voor de volksgezondheid.  De gelegenheid voor de consumentenorganisatie om er de talrijke voordelen van te onderstrepen en te pleiten voor de affichering op de verpakking van voedingsproducten.

Nutri-score : minister van Volksgezondheid geeft gehoor aan Test Aankoop

22 aug 2018

Al geruime tijd zet consumentenorganisatie Test Aankoop zich in voor de installatie van de Nutri-score, een betrouwbaar systeem van voedingsinformatie ten behoeve van de consument.

Conventie voor evenwichtige voeding : een kleine stap in de richting van gezondere voeding

20 aug 2018

Fevia, Comeos en de FOD Volksgezondheid publiceerden vandaag de eerste resultaten van een convenant die ze in 2016 sloten om een traject op poten te zetten om onevenwichtige voedingspatronen aan te pakken. Consumentenorganisatie Test Aankoop verwelkomt deze inspanningen maar zegt dat er veel meer moet gedaan worden.

Test Aankoop protesteert tegen vaak vervalste agavesiroop

25 jul 2018

Agavesiroop is tegenwoordig erg in trek en wordt voorgesteld als een gezond alternatief voor suiker, maar blijkt geregeld te worden gemengd met andere, minder dure, vormen van suiker.  Dit zijn de conclusies na een analyse door Test Aankoop van 16 biologische agavesiropen en waarvan er 13 niet uit 100% agave bestonden en 10% en meer aan andere suikers bevatten.  Ontoelaatbaar voor een product dat gemiddeld meer dan 11 euro per kilo kost!  De consumentenorganisatie diende klacht in tegen deze producten bij de FOD Economie en pleit voor duidelijke en strikte normen voor de samenstelling van agavesiroop.

Server Error