Server Error
Server Error
Server Error
Server Error

Reizigers gecompenseerd door goede samenwerking tussen Test-Aankoop en TUI

01 mrt 2017

Door technische problemen had de geplande vlucht van december vorig jaar tussen Punta Cana en Brussel erg veel vertraging opgelopen met heel wat ongemak voor de passagiers tot gevolg. Tijdens constructieve gesprekken vinden consumentenorganisatie Test-Aankoop en touroperator TUI elkaar rond het thema van compensatie voor de geleden schade bij getroffen reizigers.

Een pijnlijk slot van een mooie reis

Op 7 december 2016, kon de voorziene TUI-vlucht tussen Punta Cana (Dominicaanse Republiek) en Brussel met aan boord 200 passagiers niet vertrekken op het voorziene uur. De Boeing 787 Dreamliner die de passagiers naar hun bestemming moest brengen bevond zich op dat ogenblik immers in Mexico voor reparatie. Om die reden werd een Airbus 340-300 van de Spaanse maatschappij PLUS ULTRA ingevlogen. Dit vliegtuig was op dat ogenblik in een bedenkelijke staat : een verstikkende kerosine-geur, onbruikbare toiletten, natte zetels, hoofdsteunen die los kwamen en een niet – functionerende airconditioning. Dit terwijl het voertuig anderhalf uur aan de grond bleef staan zonder te vertrekken. Door de slechte klimatisatie en de geur werden een aantal passagiers onwel waardoor ze moesten afgevoerd worden met een ambulance. De rest van de inzittenden werden vervolgens weggebracht naar hotels in de buurt. ’s Anderendaags was het vliegtuig hersteld en klaar voor vertrek. Een vijftigtal personen weigerden echter om in te stappen voor de vlucht van 9 uren richting Brussel. Hoewel de komst van de Dreamliner pas voorzien was voor 10 december, besloten een heel aantal passagiers toch te wachten op die vlucht om huiswaarts te keren.


De rechten van de passagiers

In een spijtig geval zoals hier, voorziet de Europese wetgeving dat de passagiers een schriftelijke mededeling krijgen waarin hun rechten worden uiteengezet. Aldus hebben passagiers dan recht op bijstand en verzorging door middel van maaltijden, verfrissingen en het aanbieden van communicatie (telefoon, mail) en transport naar het hotel en naar de luchthaven voor de volgende vlucht. Daarnaast hebben de passagiers ook recht op een schadevergoeding van 600 EUR. Bovendien kan een supplementaire vergoeding worden toegekend in geval van persoonlijke schade (bv : een auto die langer in de parking staat dan voorzien).

Meerdere reizigers namen contact op met Test-Aankoop om hun rechten te laten gelden. TUI heeft snel een oplossing, door Test-Aankoop onderschreven, gevonden voor de getroffen reizigers:


-      Alle passagiers ontvangen 600 EUR

-      De passagiers die alsnog de vlucht van PLUS ULTRA namen worden vergoed voor de betaalde supplementen (bijvoorbeeld voor ‘comfort plus’)

-      De reizigers die beslisten om de PLUS ULTRA-vlucht niet te nemen en via een andere maatschappij terugkeerden, worden tegemoet gekomen in de kosten van deze  vliegreis.


Test-Aankoop, zelf actief in talrijke dossiers betreffende passagiersrechten, reageert erg tevreden over de goede samenwerking met TUI.


Voor meer informatie over passagiersrechten in de luchtvaart, kan men terecht op www.test-aankoop.be/reizen

Server Error
Server Error