Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Voeding

Rodegistrijst

23 feb 2016

In ons tijdschrift Test Gezond van juli 2015 analyseerden wij 15, in België te verkrijgen voedingssupplementen op basis van rodegistrijst. Die wordt vooral in Europa beschouwd als een natuurlijk middel om het cholesterolgehalte binnen de perken te houden.

Test-Aankoop boog zich over deze almaar populairdere voedingssupplementen op basis van rodegistrijst en analyseerde er 15 die in België te krijgen zijn. We checkten de informatie op het etiket en maten het gehalte aan monacoline en aan citrinine.

Van de effecten van rodegist op het lichaam is weinig geweten. Van statines daarentegen – waarvan de werking te vergelijken valt met die van monacoline – weten we wél dat ze bijwerkingen veroorzaken: spierpijn (soms zelfs ernstige spierafbraak), peesklachten, hepatitis, nieraandoeningen… Statines doen ook het risico op diabetes toenemen. Nochtans wordt rodegistrijst vandaag niet beschouwd als een geneesmiddel, maar als een voedingssupplement. Het is overal vrij te koop, zonder doktersvoorschrift en zonder opvolging door een arts. Bovendien moeten deze producten aan veel minder wettelijke verplichtingen voldoen dan geneesmiddelen: de kwaliteitsnormen zijn minder strikt, de bijsluiter moet niet volgens de gebruikelijke regels worden opgesteld en reclame voor de producten is toegestaan.

Test-Aankoop acht deze situatie potentieel gevaarlijk: consumenten die voor deze – vaak erg dure – producten kiezen, denken dat ze geen enkel gevaar inhouden voor de gezondheid omdat ze “natuurlijk” zijn.

Omdat rodegistrijst alle kenmerken van een geneesmiddel bezit, heeft Test-Aankoop zowel de minister van Volksgezondheid als het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten verzocht om rodegistrijst te beschouwen als een geneesmiddel en niet als een gewoon voedingssupplement. Want wie geneesmiddel zegt, zegt meer controles m.b.t. de samenstelling, de effectiviteit en de veiligheid van het product en dus ook meer garanties voor de gezondheid van de consument.

De Hoge Gezondheidsraad zit op dezelfde lijn als Test-Aankoop aangezien hij adviseert om de verkoop van deze voedingssupplementen te verbieden. Gebeurt dat niet, dan dringt de Hoge Gezondheidsraad erop aan dat de overheid deze supplementen strikt controleert. Ze zouden uitsluitend mogen worden genomen onder medische begeleiding, enkel verkrijgbaar mogen zijn in de apotheek en gepaard moeten gaan met informatie voor de consument.

Server Error
Server Error