Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Roaming

Zorgeloos uw gsm gebruiken in het buitenland: weg met roaming!

30 sep 2016
Vanaf 15 juni 2017 is het zover, dan betaalt u niet meer extra voor het gebruik van uw gsm-abonnement binnen Europa. Bellen, sms’en en mobiel surfen zal dan even veel kosten ongeacht uw locatie binnen de Europese Unie. Het verbruik van uw nationale bundel wordt gewoon verdergezet in het buitenland. 
 

Wat zijn roamingkosten?

Wilt u onaangename verrassingen met uw gsm-factuur in het buitenland vermijden?

Als u in het buitenland belt, sms't of surft, dan betaalt u momenteel nog een meerprijs bovenop de binnenlandse tarieven die u sowieso betaalt voor uw abonnement of herlaadkaart. Deze meerprijs noemt men roamingkosten.

Roaming binnen de EU

Vanaf 15 juni 2017 betaalt u geen cent extra meer voor het gebruik van uw gsm-abonnement in een ander land binnen de Europese Unie (Zwitserland en kleinere deelstaten niet inbegrepen). Tot dan houdt u best rekening met de volgende maxima die gehanteerd worden door uw operator.

Binnen de EU gelden de volgende maxima (inclusief BTW) tot 15 juni 2017.

  • Uitgaande oproep: max. € 0,0605/minuut (bovenop nationaal tarief)
  • Inkomende oproep: max. € 0,0138/minuut
  • Uitgaande sms: max. 0,0242 (bovenop nationaal tarief)
  • Inkomende sms: gratis
  • Data: max. € 0,0605/MB (bovenop nationaal tarief)

Praktisch gezien komen de roamingkosten bovenop het verbruik uit uw gsm-pakket.

Stel: u beschikt over een bundel met 150 belminuten, 500 sms'en en 1 GB data, op vakantie gaat binnen Europa en daar 50 sms'en verstuurt en 100 MB data verbruikt. Concreet gaan er dan 50 sms'en van uw nationale bundel en betaalt u maximaal € 1,21 (€ 0,0242 * 50) extra. Hetzelfde voor de 100 verbruikte MB's, waarvoor u maximaal € 6,05 (€ 0,0605 * 100) extra zult moeten betalen op de maandelijkse factuur.

Al deze tarieven zijn inclusief btw.

Let op, operatoren kunnen echter ook gewoon deze nieuwe plafonds als roamingtarieven gebruiken zonder de volumes van uw nationale bundel in mindering te brengen. De plafonds dienen immers enkel om de "extra" kosten voor mobiel verkeer aan banden te leggen. Het is aan de operatoren zelf om te bepalen hoe ze dit invullen.

Scarlet is tot nu toe de enige Belgische provider die deze vrijheid benut heeft. De provider heeft de roamingkosten binnen de EU volledig afgeschaft voor normaal privégebruik. Wij hopen uiteraard dat andere providers snel zullen volgen!

Enkele moeilijke gevallen...

Stel: u bent in Frankrijk en belt met uw gsm naar uw chambre d'hôtes om te laten weten dat u wat later zult aankomen. Of, u zit op een Franse skipiste en sms't met één van uw Belgische vrienden om af te spreken aan een bepaalde skilift. U kunt gerust zijn: in beide gevallen gaat het om roaming, en gelden de hierboven genoemde maximumtarieven.

In sommige situaties riskeert u echter voor verrassingen te komen staan… Het feit dat u op uw vakantiebestemming met euros kunt betalen is immers niet noodzakelijk een indicatie of de EU-roamingtarieven worden toegepast.

Een land zoals Andorra valt bijvoorbeeld niet onder de EU, en daarom gelden daar hogere internationale roamingtarieven. Ook voor een populaire bestemming als Zwitserland is dat trouwens het geval.

Als u zeker wilt zijn, checkt u dus maar beter voor uw vertrek bij uw gsmoperator wat de juiste roamingtarieven zijn.

Kost buiten EU, vooral Tunesië is duur

Twee op de tien Belgen gaan echter het liefst op reis buiten Europa, zo blijkt uit de vakantiebarometer van Europe Assistance.

Niet onbelangrijk voor deze mensen is dat één van de populairste vakantiebestemmingen van de Belgen, Tunesië, bijna voor alle operatoren duurdere roamingtarieven heeft dan exotische of verre bestemmingen zoals de Kaapverdische eilanden of de VS.

De reden hiervan ligt echter niet bij onze operatoren, maar bij Tunesië zelf, dat zelf de tarieven om te bellen, sms’en en mobiel te surfen sterk heeft verhoogd. Bellen naar België kost al snel € 6 (Base) tot € 6,17 (Proximus) per minuut vanuit Tunesië. De tarieven van Mobistar liggen opvallend lager.

 

Server Error
Server Error