Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Regelgeving betreffende de veiligheid van producten

Ontploffende batterijen in Nokia-gsm’s

Eind 2003 bereikten ons uit verschillende landen alarmerende berichten over ontplofte batterijen in Nokia-gsm’s. In België en Nederland hadden zich een tiental incidenten voorgedaan. Oorzaak: een volkomen abnormale oververhitting van de batterij die, naargelang van het geval, smolt of zelfs ontplofte, met soms ernstige brandwonden bij de gebruikers tot gevolg.

Eind 2003 bereikten ons uit verschillende landen alarmerende berichten over ontplofte batterijen in Nokia-gsm’s. In België en Nederland hadden zich een tiental incidenten voorgedaan. Oorzaak: een volkomen abnormale oververhitting van de batterij die, naargelang van het geval, smolt of zelfs ontplofte, met soms ernstige brandwonden bij de gebruikers tot gevolg. Na enkele woelige vergaderingen met Nokia erkende de fabrikant uiteindelijk dat er een probleem was en dat er enkele incidenten hadden plaatsgevonden. Maar Nokia wees wel elke verantwoordelijkheid af met als argument dat dergelijke incidenten zich enkel voordoen met namaakbatterijen en niet met echte Nokia-batterijen. Test-Aankoop nam geen genoegen met dit povere excuus, aangezien zo’n uitleg de consument geenszins concreet vooruit helpt bij het kiezen van een veilige gsm. Om het probleem aan te klagen, lanceerden wij een grootse campagne, die in heel Europa maar ook aan de andere kant van de wereld (tot in Hongkong) weerklank vond. Die aanklacht op grote schaal leverde resultaat op: een paar maanden later werd er geen enkele klacht meer geregistreerd en konden wij vaststellen dat deze gsm’s echt veiliger waren geworden.

Commentaar van Frank Vanmaele: In dit dossier heeft Test-Aankoop echt een betekenisvolle rol gespeeld. Wij durfden het namelijk aan om een gsm-gigant op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Want wat Nokia ook mag beweren, het bedrijf is verplicht om veilige toestellen af te leveren die geen enkel gevaar inhouden voor de gebruiker!
Server Error
Server Error