Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Etikettering van levensmiddelen

Naar betere info over levensmiddelen

Op 6 juli 2011 keurde het Europese Parlement een verordening goed over de verstrekking van voedselinformatie aan de consument. Zo moeten de letters op de etiketten op verpakkingen voortaan minstens 1,2 mm groot zijn, wat de leesbaarheid ten goede komt.

Op 6 juli 2011, na een wetgevende lijdensweg van bijna drie jaar, keurde het Europese Parlement een verordening goed over de verstrekking van voedselinformatie aan de consument. Dankzij deze tekst zal de consument die graag weet wat hij eet, voortaan beter geïnformeerd zijn. Zo moeten de letters op de etiketten op verpakkingen voortaan minstens 1,2 mm groot zijn, wat de leesbaarheid ten goede komt. De lijst met levensmiddelen waarop het land van oorsprong vermeld moet staan, wordt trouwens langer. Eveneens een goede zaak voor de consument die graag weet waar zijn voeding vandaan komt. Tot slot moet er op alle voorverpakte voedingswaren een etiket prijken met 7 verplichte inlichtingen over de voedingswaarde (energie, eiwitten, vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers en zout). Allergenen moeten dan weer op alle levensmiddelen vermeld staan. Test-Aankoop is blij met deze vorderingen maar houdt wel in het oog wanneer deze verordening van kracht wordt en óf en wanneer de Commissie de beloofde guidelines en verslagen aflevert.

Commentaar van Aline Van den Broeck: Deze verordening is echt een mooie eerste stap naar betere informatieverstrekking aan consumenten die graag willen weten wat ze precies eten en waar hun voeding vandaan komt. Maar de strijd is nog lang niet gestreden… Zo moet men nog duidelijke regels opstellen m.b.t. het gebruik van contrasterende kleuren op verpakkingen van levensmiddelen. Men dient ook nog de visuele presentatie van de info over de voedingswaarde te harmoniseren. En ga zo maar door. Kortom, er ligt nog een heleboel nuttig en boeiend werk in het verschiet!
Server Error
Server Error