Server Error
Server Error
Server Error
Server Error
Veiligheid van motorvoertuigen

De crashtests… héél efficiënt om de veiligheid van wagens te verbeteren

De ontwikkeling van strenge en transparante criteria om de veiligheid van voertuigen te testen bracht een heuse revolutie teweeg in de wereld van de autoconstructeurs. Test-Aankoop heeft eerst piloottesten uitgevoerd en sloot zich aan bij het EURO NCAP programma vanaf het prille begin van deze organisatie zijnde 1996.

Test-Aankoop heeft altijd al geijverd voor voertuigen die betrouwbaar en veilig zijn, niet alleen voor bestuurders en passagiers maar ook voor zwakke weggebruikers (voetgangers en fietsers). Reeds in het begin van de jaren 90 verrichtte Test-Aankoop baanbrekende tests op een reeks wagens. En toen in 1996 EURO NCAP (European New Car Assessment Programme) het leven zag, sloot Test-Aankoop zich daar meteen zonder aarzelen bij aan. De ontwikkeling van strenge en transparante criteria om de veiligheid van voertuigen te testen bracht een heuse revolutie teweeg in de wereld van de autoconstructeurs: die pasten hun modellen al heel snel aan in een poging zo de zeer gegeerde score van 5 sterren te halen, omdat hun verkoopcijfers zonder die score gevoelig daalden. De aankoopbeslissing van de consument wordt namelijk zeer sterk beïnvloed door de resultaten van de EURO NCAP-tests. Momenteel hebben de veiligheids- en betrouwbaarheidscriteria betrekking op de veiligheid van bestuurder en passagiers, op de veiligheid van kinderen in aangepaste autozitjes, op actieve systemen om ongevallen te vermijden en tot slot ook op systemen ter preventie van letsels bij zwakke weggebruikers. Ondertussen evolueert en verandert de wetgeving. Maar altijd minder snel dan de criteria van de EURO NCAP-tests waar momenteel echt niemand meer omheen kan!

Commentaar van Léo Muyshondt: Ook al stelden de autoconstructeurs zich aanvankelijk terughoudend op, al snel zagen zij Test-Aankoop als een geloofwaardige partner. De EURO NCAP-tests, waaraan de autoconstructeurs zich zonder aarzelen onderwerpen, zijn sinds het begin namelijk een puur vrijwillig initiatief dat niet ter discussie staat aangezien er enorm veel op het spel staat: de veiligheid!
Server Error
Server Error