Persbericht

Test Aankoop vraagt controles en de terugtrekking uit handel van andere maskers die mogelijk schadelijk zijn voor de volksgezondheid

25 februari 2021

Test Aankoop heeft kennisgenomen van het regeringsbesluit om maskers van het merk Avrox uit de handel te nemen omwille van een mogelijk gezondheidsrisico als gevolg van de aanwezigheid van nanozilverdeeltjes en titaniumdioxide.

Deze maskers werden tot nu toe gratis door de regering verstrekt en waren verkrijgbaar in de apotheek. Volgens een vertrouwelijk rapport van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano en een advies van de Hoge Raad voor de Volksgezondheid zouden deze deeltjes, wanneer ze ingeademd worden, negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid.

 

Sinds het begin van de pandemie heeft Test Aankoop de autoriteiten gevraagd de nodige controles uit te voeren om de kwaliteit van maskers te garanderen. Uit analyses van de consumentenorganisatie is trouwens inderdaad gebleken dat heel wat mondmaskers niet aan de Belgische normen voldoen.

 

De organisatie wijst er ook op dat tal van andere maskers (nano)zilverdeeltjes bevatten.

 

"Wanneer de regering het besluit neemt om maskers uit de handel te nemen omwille van de aanwezigheid van nanozilverdeeltjes en titaniumdioxide, vragen wij ons ernstig af waarom dit besluit beperkt moet blijven tot maskers van het merk Avrox, en niet van toepassing is voor andere maskers die dezelfde bestanddelen bevatten. Wij vragen minister Vandenbroucke duidelijke antwoorden betreffende dit onderwerp, maar vragen ook strenge normen voor de samenstelling van de maskers die in België verkocht worden, samen met duidelijke informatie voor de consument over de samenstelling, het gebruik (inclusief wassen) en de veiligheid van de mondmaskers", aldus Test Aankoop.

 

Een volledig dossier met tal van interessante informatie over de mondmaskers kan worden geraadpleegd op de website van Test Aankoop.  Het door Deltrian geproduceerde "TA Approved"- masker kent dit soort problemen overigens niet.