Persbericht

Test Aankoop wil plafond op de prijs van alcoholgels en mondmaskers

21 april 2020

Bijna een kwart van de meldingen die Test Aankoop op zijn platform www.testaankoop.be/stopcoronamisbruik, registreerde, betreffen prijsverhogingen voor desinfecterende gels en maskers. De consumentenorganisatie pleit dan ook voor de invoering van een prijsplafond voor deze producten, aangezien het beginsel dat er geen misbruik mag worden gemaakt van een tekortsituatie door verkopers van deze gezondheidsproducten op grote schaal wordt genegeerd en zelfs niet door alle apothekers wordt gerespecteerd.

Op 30 maart lanceerde Test Aankoop zijn platform www.testaankoop.be/stopcoronamisbruik  om consumenten in staat te stellen eventuele zwendelpraktijken te melden. In drie weken tijd zijn al meer dan 200 meldingen geregistreerd. Ruim de helft daarvan betreft prijsverhogingen voor beschermingsmiddelen (maskers en alcoholgels), voor levensmiddelen en basisbenodigdheden. 20% van de bijdrages heeft dan weer betrekking op te hoge kosten en/of te lange levertijden. De overige meldingen hebben betrekking op annuleringen van reizen, vluchten en vakantieboekingen, alsmede op vermeende wondermiddelen voor Covid-19 en ten slotte op problemen bij de betaling van uitstaande kredieten.

Gels en maskers verkocht tegen woekerprijzen

Sommige bedrijven, online winkels en zelfs apotheken profiteren van de angst van de consument voor COVID-19 om mondmaskers of flesjes alcoholgel tegen buitensporige prijzen te verkopen. Hoewel meer dan de helft van de ontvangen meldingen betrekking heeft op aankopen in de apotheek, gaat de rest over misbruiken op websites als Bol.com, Facebook of zelfs in supermarkten.

Test Aankoop heeft de prijzen van gels die door consumenten worden gerapporteerd, vergeleken met de (para)-apotheekprijzen die tussen begin en half april online zijn verzameld en heeft vastgesteld dat de maximaal gerapporteerde prijzen tot 2,5 keer hoger liggen dan de huidige gemiddelde marktprijzen. Zo meldde een consument dat hij € 19,45 heeft betaald voor 250 ml hydroalcoholische gel die in de apotheek wordt verkocht. Een andere bevinding van Test Aankoop : hoe kleiner het flesje, hoe hoger de prijs per liter.

De gemiddelde prijs van FFP2-maskers die momenteel in online apotheken wordt aangegeven, bedraagt 5,69 €/stuk. “Sommige consumenten hebben ons echter veel hogere prijzen gemeld, tot 15 € per stuk. De prijzen van chirurgische maskers, die over het algemeen liggen tussen 0,10 en 0,30 € per stuk, hebben niet verhinderd dat een woonzorgcentrum een rekening van zijn apotheker van meer dan 700 € voor 120 chirurgische maskers gepresenteerd kreeg. Een kostprijs van maar liefst 6 € per stuk”, klinkt het bij Test Aankoop.

Prijsplafond voor gels en maskers

Sinds 5 maart hebben onze Franse buren een "maximaal toegestane prijs" voor alcoholgels ingevoerd om speculatie tegen te gaan. Ze toppen de prijs van 50 ml flessen af op 2 €, die van 100 ml op 3 €, die van 300 ml op 5 €. Een literfles wordt dan weer geplafonneerd op 15 €. Test Aankoop vraagt de Belgische overheid om een gelijkaardig prijsplafond in te voeren om de bevolking te beschermen tegen deze misbruiken.  

In ons land zijn maskerprijzen, op hun beurt niet gereguleerd waardoor vrije concurrentie is toegestaan. Het blijft echter verboden voor verkopers van gezondheidsproducten om misbruik te maken van een tekortsituatie. Dit verbod wordt eveneens op grote schaal genegeerd door niet-apothekers die dergelijke gezondheidsproducten proberen te verkopen op online winkelsites en wordt bovendien ook niet door alle apothekers gerespecteerd, hoewel een meerderheid van hen hun plicht als zorgverstrekkers ter harte neemt en niet probeert om financieel voordeel te halen uit deze crisis. Vanuit transparantie-overwegingen, heeft de consumentenorganisatie de Orde van Apothekers een lijst doorgestuurd van apothekers die door consumenten op het meldpunt zijn gemeld.

Voor Test Aankoop is het duidelijk dat ook voor maskers een prijsplafond op zijn plaats is. De consumentenorganisatie pleit dan ook in brieven naar de minister Muylle, De Backer en Wilmès voor het aftoppen van de prijzen op deze broodnodige producten.  

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.