Persbericht

Nationale Veiligheidsraad van 24 juni: mondmaskers sterk aanbevolen maar dan wel kwaliteitsvolle…

24 juni 2020

Test Aankoop heeft pas de resultaten van een test van verschillende categorieën maskers gepubliceerd en de conclusie is vernietigend: te veel maskers voldoen niet aan de toch reeds minimale normen. De consument kan er dus niet zeker van zijn dat hij veilige, hoogwaardige maskers koopt. Erger nog, de informatie op de verpakking kan de potentiële koper niet informeren. Test Aankoop roept op tot een ernstige evaluatie door de autoriteiten.

 

 

Certificatie, controle en sensibilisering

 

Voor de consumentenorganisatie blijkt uit de resultaten van deze test dat er heel wat moet veranderen.  Eerst en vooral moeten de normen voor comfortmaskers (wegwerp- en herbruikbaar) die vandaag gelden als een loutere aanbeveling naar fabrikanten toe, omgezet worden worden in een verplichting.

Fabrikanten moeten certificeren dat hun producten voldoen aan de geldende normen.

Voor ons is het van primordiaal belang dat de consument correcte en duidelijke informatie krijgt wanneer hij een masker aankoopt. Dit wil zeggen dat zowel het type masker als de filterefficiëntie als de luchtweerstand vermeld moeten worden  en dat men ook weet, in geval van een stoffen masker, hoeveel wasbeurten het masker kan ondergaan alvorens het aan kwaliteit inboet. Wij dringen er bovendien bij de overheid op aan om meer in te zetten op kwaliteitscontrole maar ook op het sensibiliseren van mensen over het correct dragen en gebruiken van een masker”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

Test Aankoop aan de zijde van de consument

 

Consumenten kunnen tijdens de coronacrisis met vragen over hun rechten (reisannulering, uitstellen van je hypotheek, enzovoort) terecht op 0800 29 510 van maandag tot donderdag van 9 tot 18u en vrijdag van 9 tot 16u45. Een volledig dossier met veelgestelde vragen werd al voorzien opwww.testaankoop.be/corona.

Test Aankoop nodigt bovendien consumenten met ernstige twijfels rond de kwaliteit en prijs van een mondmasker uit deze te melden op het platform https://www.test-aankoop.be/stopcoronamisbruik

 
 
 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.