Nieuws

Zijn er dit jaar genoeg griepvaccins?

16 oktober 2020

Heel wat consumenten zijn ongerust over het feit dat er geen griepvaccins meer beschikbaar zijn bij de apotheker. Bovendien durven apothekers niet garanderen dat er bij een nieuwe levering voldoende vaccins zullen zijn voor iedereen die momenteel op de wachtlijst staat. Wij zochten uit wat er aan de hand is.

Dit jaar werd meer dan ooit aangedrongen bij risicopersonen zoals ouderen en chronisch zieken om zich te laten vaccineren tegen de seizoensgriep, om zoveel mogelijk ziekenhuisbedden vrij te houden voor COVID-19-patiënten. Daardoor is de vraag naar griepvaccins groter dan andere jaren.

We kregen de afgelopen dagen dan ook herhaaldelijk vragen van ongeruste consumenten die tot de risicogroep behoren maar bij de apotheker geen griepvaccin meer kunnen krijgen, en ook bij de apothekers zelf heerst er onduidelijkheid. Wat is er aan de hand, en moeten we ons zorgen maken?

Nog één miljoen vaccins onderweg

Het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG) heeft ons laten weten dat er voor ons land ongeveer drie miljoen vaccins zijn voorzien. Daarvan zijn er al bijna twee miljoen geproduceerd en geleverd aan de groothandelaars-verdelers of aan de apothekers. 

Tussen eind oktober en midden december zouden er nog één miljoen vaccins verdeeld moeten worden. Dat is wat later dan andere jaren, maar nog binnen de aanbevolen vaccinatieperiode (tussen 15 oktober en 15 december). Blijft natuurlijk de vraag of die drie miljoen vaccins genoeg zullen zijn voor alle risicogroepen. 

Grotere vraag dan ooit

Volgens het FAGG zijn er momenteel geen aanwijzingen dat er tekorten zullen zijn, op voorwaarde dat de vaccins prioritair afgeleverd worden aan de risicogroepen. In ons land gaat het in totaal om 5,6 miljoen mensen. Aangezien er drie miljoen vaccins beschikbaar zijn, zullen iets meer dan de helft van de risicopersonen uiteindelijk een griepvaccin kunnen krijgen.

Dat is aanzienlijk meer dan voorgaande jaren: in 2018 kreeg slechts 41 % van de risicopersonen een griepvaccin. Maar aangezien er dit jaar heel fel op aangedrongen is bij risicogroepen om zich te laten vaccineren en consumenten heel angstig zijn, en 50-plussers het vaccin zonder voorschrift kunnen gaan halen bij de apotheker, vragen we ons af of de huidige voorraad zal volstaan. Het is bovendien cruciaal dat artsen en apothekers zich houden aan de nieuwe regels, en enkel vaccins afleveren aan risicopersonen. 

Eén wachtlijst is genoeg

Voor wie wel tot een risicogroep behoort en nog geen vaccin heeft, blijft het dus afwachten. Laat jezelf echter niet op meerdere wachtlijsten zetten bij verschillende apothekers. Zij moeten immers een correct beeld kunnen vormen van hoeveel vaccins er juist nodig zijn. Anders dreigt het tekort overschat te worden.

Mocht bij levering van het resterende miljoen vaccins blijken dat er nog tekorten zijn, dan is het aan de apotheker zelf om te beslissen wie een vaccin krijgt. Ons lijkt het logisch om hierbij voorrang te geven aan de echte risicopersonen (de zogenaamde groep A) ten nadele van de gezonde 50-plussers (groep B), maar dat blijkt in de praktijk niet altijd evident.

Wij vragen daarom snel duidelijkheid en actie van het FAGG. Er is nood aan een helder beleid dat de beste garanties geeft op een prioritaire verdeling aan mensen uit risicogroep A.

Het griepvaccin is bovendien niet het enige vaccin dat lijdt onder de coronapandemie. Ook de voorraden van het Pneumovax 23-vaccin, één van de twee vaccins tegen pneumokokken, zijn sinds eind september uitgeput.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/11/2020

Ik ben momenteel 7maanden zwanger en heb tot vandaag te horen gekregen van mijn werkgever dat mensen uit risico groep A sowieso via hen een vacinatie zullen krijgen. Nu vandaag krijgen we bericht dat dit toch enkel zal zijn voor wie in de gezondheidszorg werkt. Gevolg: alle wachtlijsten bij de apothekers zijn volzet en ze nemen zelfs niemand meer aan....dus geen vaccinatie voor mensen die hierop gerekend hadden ook al behoren ze tot groep A.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/11/2020
, Gereageerd:

Hallo Karlien, dit is inderdaad geen prettige boodschap voor jou. Het FAGG is ondertussen gestart met een bevraging bij alle apotheken om na te gaan of de geplande leveringen van griepvaccins zullen volstaan. 

Op basis van deze informatie zal het FAGG beslissen of de periode waarbij de prioritaire doelgroepen voorrang moeten krijgen bij de aflevering verlengd moet worden en/of er voorraden moeten worden herbestemd. Er zullen ook gerichte steekproeven gedaan worden om de goede toepassing van de maatregelen te controleren. Het FAGG heeft ook instructies gegeven om de vaccins die nog moeten worden verdeeld, op een billijke manier over de verschillende apotheken te verdelen, in lijn met hoeveel er nog nodig zijn voor de aflevering aan risicopatiënten (en dus niet enkel op basis van voorbestellingen). Het is misschien een magere troost maar internationaal onderzoek toont aan dat de griepepidemie dit jaar mogelijk minder hard zal toeslaan dan de voorbije jaren, met dank aan de coronamaatregelen die ook helpen tegen de verspreiding van de reguliere griep. Hou dus goed die veiligheidsmaatregelen in acht, je bent er bijna, we wensen je in elk geval een rimpelloze bevalling toe, goeie moed, :) ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/10/2020

ik ben handicapt door hersentumor en geraak ook niet aan het griepspuitje.
Dat 50plussers zonder gezondheids en complicatieproblemen. er zonder voorschrift aan geraken heel eigenaarde.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/11/2020
, Gereageerd:

Beste Pietro, jammer dat je hiermee geconfronteerd wordt. Het is in vele gevallen zeker niet rechtvaardig, zelfs al behoor je tot een risicogroep. Veel moed in deze bijzondere tijd ! Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/10/2020

als je niet goed gekend bent bij de apotheker kom je onderaan de wachtlijst... (ik ben 69j en mijn partner 71 j en zijn nieuwe inwoners, wel vaste apotheker.
zij bepalen wie een vaccin kan bekomen (met daarbij de boodschap: "niet verder vertellen"!)

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/10/2020
, Gereageerd:

Beste Marie, dit is inderdaad echt balen, maar jammer genoeg is het wel soms de huidige praktijk . 

Daarom dat wij enkele weken geleden het FAGG al opgeroepen hebben om te zorgen voor een duidelijk beleid waarbij de vaccins prioritair afgeleverd worden aan mensen uit risicogroep A (personen met een risico op complicaties, zoals zwangere vrouwen, chronisch zieken, 65-plussers, personen die verblijven in een instelling, kinderen ouder dan zes maanden onder langdurige aspirinetherapie; Personeel uit de gezondheidssector; Personen die onder één dak wonen met personen met een risico op complicaties of kinderen jonger dan zes maanden). Voor zover wij weten heeft het FAGG echter nog geen maatregelen uitgevaardigd om te zorgen dat de vaccins prioritair afgeleverd worden aan risicogroep A. 

Het enige wat je voorlopig kan doen is je inderdaad op een wachtlijst laten zetten bij één apotheker (en niet meerdere apothekers, anders dreigt het tekort overschat te worden) en regelmatig bij die apotheker informeren of er al nieuwe griepvaccins geleverd zijn. Mvg, ^An

Server Error