Nieuws

Griepvaccin dit jaar enkel voor risicopatiënten

03 november 2020

Omdat de vraag naar griepvaccins groter is dan andere jaren en gezonde 50-plussers zonder voorschrift een vaccin konden afhalen bij de apotheker, dreigde er een tekort voor echte risicopatiënten. Wij eisten actie van de overheid. Daaraan is nu gevolg gegeven met de beslissing om absolute voorrang te geven aan risicopatiënten uit groep A.  

Dit jaar werd meer dan ooit aangedrongen bij risicopersonen om zich te laten vaccineren tegen de seizoensgriep, om zoveel mogelijk ziekenhuisbedden vrij te houden voor COVID-19-patiënten. Bovendien konden gezonde 50-plussers het vaccin zonder voorschrift krijgen bij de apotheker. Daardoor is de vraag naar griepvaccins groter dan andere jaren, wat leidde tot hevige ongerustheid bij personen die tot risicogroep A behoren maar nog geen vaccin konden bemachtigen. De overheid heeft daarom beslist om nu eerst absolute voorrang te geven aan deze groepen:

  • Personen met een risico op complicaties, zoals zwangere vrouwen, chronisch zieken, 65-plussers, personen die verblijven in een instelling, kinderen ouder dan zes maanden onder langdurige aspirinetherapie;
  • Personeel uit de gezondheidssector;
  • Personen die onder één dak wonen met personen met een risico op complicaties of kinderen jonger dan zes maanden.

Gezonde personen tussen 50 en 65 jaar (categorie B) zullen pas een vaccin kunnen krijgen als er binnen een maand nog vaccins over zouden zijn. Wie niet tot risicogroep A of B behoort, krijgt dit jaar sowieso géén griepvaccin.

Naar ons dossier griep

Alle resterende vaccins nodig voor risicogroepen

Naar aanleiding van de vele vragen die wij kregen van ongeruste consumenten die tot de risicogroep behoren maar bij de apotheker geen griepvaccin meer kunnen krijgen, eisten wij van de overheid actie en een duidelijk beleid om een prioritaire verdeling te garanderen aan mensen uit risicogroep A.

Het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG deed navraag bij alle apothekers om te weten te komen hoeveel vaccins er nog nodig zijn voor deze risicopatiënten. Uit dit onderzoek blijkt dat alle resterende vaccins nodig zullen zijn om aan de toegenomen vraag bij risicopatiënten te voldoen. De overheid heeft dan ook beslist om de komende maand absolute voorrang te geven aan deze patiënten.

Overheid beantwoordt onze eis

Dat niet-risicopersonen dit jaar geen griepvaccin kunnen krijgen, is te verantwoorden door het feit dat gezonde mensen minder snel ernstig ziek worden door de seizoensgriep én dat alle huidige voorzorgsmaatregelen ter bestrijding van de COVID-19-pandemie sowieso ook de verspreiding van de seizoensgriep zullen tegengaan. 

Wij zijn tevreden dat de overheid aan onze eis tegemoetgekomen is. We raden iedereen uit risicogroep A die nog geen griepvaccin gekregen heeft aan om zich op een wachtlijst te laten zetten bij één slechts apotheker.