Nieuws

Echinaforce van A. Vogel houdt de griep niet tegen

30 januari 2015
Echinaforce van A. Vogel houdt de griep niet tegen

Inspelend op de berichten dat de griepprik dit jaar minder doeltreffend is dan verwacht, prijst producent A. Vogel het middel Echinaforce aan. Het zou de weerstand verhogen en de griep op afstand houden. Bedrieglijke bewering, en gevaarlijk als risicogroepen daardoor het vaccin achterwege laten.

Wilt u weten hoe u minder kans loopt om griep te krijgen, en of voedingssupplementen daarbij kunnen helpen?

De firma A.Vogel heeft een persbericht verspreid met als titel: "Griepvaccin beschermt onvoldoende. Zet extra kracht bij met Echinaforce om je weerstand te verhogen!" 

In de uitleg die volgt, staat te lezen dat het griepvaccin dit jaar onvoldoende is aangepast aan het huidige griepvirus. Daarop wordt gesuggereerd dat Echinaforce van A.Vogel een antwoord biedt op dit reële probleem door de weerstand tegen het griepvirus te verhogen. Het voedingssupplement Echinaforce, waar extracten van echinacea of zonnehoed het plantaardig hoofdbestanddeel van uitmaken, zou een van de beste middelen zijn om griep te vermijden.

Onterechte claim

Wij maken bezwaar tegen de bewering als zou het supplement tegen de griep beschermen. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat echinacea-extracten ons wapenen tegen een infectie met het griepvirus en de daaraan gekoppelde symptomen.

Vaccinatie blijft aangewezen

Ook al is de griepprik dit jaar minder doeltreffend dan verwacht, toch is en blijft vaccinatie sterk aanbevolen voor bepaalde risicogroepen, omdat de griep bij hen gevaarlijke en potentieel dodelijke complicaties kan hebben.

Misleidende en mogelijk gevaarlijke suggestie

Suggereren dat Echinaforce het probleem van een falende vaccinatie kan opvangen, vinden wij ongehoord. Als personen uit risicogroepen onder invloed van dergelijke berichtgeving afzien van vaccinatie en hun heil zoeken in echinaceapreparaten van A. Vogel, kan dat hun gezondheid ernstig in gevaar brengen.