Nieuws

Mag ik mijn gevaccineerde vrienden thuis ontvangen?

De vaccinaties versnellen, en wie gevaccineerd is, hoopt vaak zijn leven weer te kunnen oppikken. Dat je gevaccineerd bent, betekent evenwel niet meteen dat je zomaar je (niet-)gevaccineerde vrienden zonder mondmasker in je woonkamer kunt ontvangen. Er zijn zowel wettelijke, als medische beperkingen.

08 april 2021

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gelden nog altijd strikte maatregelen. Gevaccineerd of niet: samenkomen mag tot nader order met maximaal 4 personen in de buitenlucht, kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moeten de afstandsregels van 1,5 meter worden nageleefd tussen jou(w gezin) en je vrienden, met uitzondering van je knuffelcontact, ook al is iedereen gevaccineerd.  

Kort gezegd: wettelijk gezien mag je dus een gevaccineerde vriend die geen knuffelcontact is niet ontvangen in je huis.

Besmetting voorkomen

Alhoewel er steeds meer aanwijzingen zijn dat gevaccineerden zelf minder vaak besmet worden en het virus overdragen, is het duidelijk dat vaccinatie de verspreiding van het virus via asymptomatische personen niet volledig verhindert. Bovendien weten we nog niet of dit ook geldt voor alle varianten van het virus. Er bestaat dus nog steeds een kans dat jouw gevaccineerde vrienden jou besmetten. Jij zal dan waarschijnlijk niet ziek worden als je gevaccineerd bent, maar je kan het virus wel overdragen naar andere personen, die er ziek van kunnen worden. Er zijn echter nog meer studies nodig om duidelijk in te schatten hoe groot die kans is.

Daarnaast spelen ook ethische aspecten: mogen gevaccineerden meer privileges krijgen dan anderen, zolang nog niet iedereen de kans gekregen heeft om zich te laten vaccineren?   

Tot er meer duidelijkheid is over al deze aspecten, is het niet toegelaten om je gevaccineerde vrienden in je huis uit te nodigen.

Raadpleeg ons dossier voor meer informatie over de coronavaccins.

Naar ons dossier Coronavaccins