Nieuws

Dit is mijn vaccin balans

Corona-vaccinaties blijven een heleboel vragen oproepen en voor onrust zorgen. Om je te helpen een onderbouwde en evenwichtige keuze te maken, hebben wij "Mijn Vaccin Balans" ontwikkeld. Deze tool biedt je de mogelijkheid om de balans van persoonlijke voor- en nadelen van een coronaprik te achterhalen. Zo sta je sterker in je schoenen om met anderen in discussie te gaan én om ervaringen uit te wisselen. Ontdek hier alvast enkele getuigenissen.

28 mei 2021

Snel ontwikkelde vaccins, heel zeldzame bijwerkingen die pas aan het licht komen nu er op grote schaal gevaccineerd wordt: van alle kanten stroomt de informatie over vaccins binnen en de wisselende overheidsadviezen helpen niet echt om het voor iedereen en altijd duidelijk te houden. Om je wegwijs te maken en een neutrale kijk op dit onderwerp te geven, geeft Mijn Vaccin Balans een overzicht van de voordelen en risico's van vaccinatie op basis van jouw profiel. Alleen de persoonlijke voordelen en risico’s evenwel. Met de maatschappelijke voordelen van vaccinatie houdt de tool geen rekening. Uit de reacties en verhalen van gebruikers van de tool blijkt in ieder geval dat ‘Mijn Vaccin Balans’ doet nadenken. En ook dat er nog veel verhalen de ronde doen en bezorgheden zijn die niet noodzakelijk op wetenschappelijke waarheden zijn gestoeld. Bekijk daarom zeker ons dossier coronavaccins om het hele plaatje te kunnen zien. Het biedt een antwoord op de vele vragen die we van onze leden hebben ontvangen het afgelopen coronajaar. 

Twijfel je nog over de coronaprik? Maak gebruik van onze tool Mijn Vaccin Balans om voor jezelf de balans op te maken. 

Mijn Vaccin Balans

Roger Leyssens, 64, Genk, zelfstandig consultant: "Het was een eyeopener van hier tot aan Timboektoe! Het bevestigde voor mij dat er enorme verschillen zijn in kwaliteit tussen AstraZeneca en bijvoorbeeld Pfizer."

Hoe dacht je over de COVID-vaccinatie vóór het invullen van Mijn Vaccin Balans?

Ik ben pro-vaccin. Dit jaar word ik 65 jaar en ik wilde absoluut een vaccinatie. Het liefst eentje die mij zo goed mogelijk beschermde. Dus ben ik in discussie gegaan met de dokter van het vaccinatiecentrum. Ik wilde graag Pfizer, maar hij zei dat AstraZeneca net zo goed was. Dus nu heb ik mijn eerste shot van AstraZeneca gekregen.

Hoe dacht je erover ná het invullen van Mijn Vaccin Balans?

Dat was een eyeopener van hier tot aan Timboektoe! Het bevestigde voor mij dat er enorme verschillen zijn in kwaliteit tussen AstraZeneca en bijvoorbeeld Pfizer. Daarnaast moet ik in totaal 98 dagen wachten op mijn tweede prik. Mijn twee kinderen zullen eerder gevaccineerd zijn dan ik. Mijn dochter krijgt zelfs haar tweede prik vóór mijn tweede prik. Dit vind ik totaal aberrant. Het toont aan dat dit geen goede vaccinatiestrategie is. De Mijn Vaccin Balans heeft dat gevoel vergroot.

Vind je het belangrijk dat mensen een coronavaccinatie krijgen?

Ja, ik vind het belangrijk dat we die groepsimmuniteit halen. Eén van mijn vrienden was nogal anti-vaccinaties, dus heb ik hem geprobeerd te overtuigen. Ik zou mijn vrienden graag nog heel lang kennen. En misschien een beetje egoïstisch, maar ik zou ook graag weer met vrienden op vakantie gaan. Maar het belangrijkste vind ik die groepsimmuniteit.
Cindy Allaert, 40, Brugge, winkelbediende: "Hiervoor heb ik me vooral opgesloten, ik leefde met enorm veel schrik dat ik COVID zou krijgen."

Hoe denk je over het COVID-vaccin?

Daar ben ik positief over. Zeker in mijn geval, omdat ik tot de risicogroep behoor. Ik heb namelijk voor de derde keer kanker. Een aantal jaar geleden kreeg ik borstkanker, daarna lymfeklierkanker en sinds vorig jaar zit het op mijn bot in mijn linkerdij. De schrik zat er flink in toen ik dat hoorde. In het ziekenhuis en van mijn oncoloog heb ik veel positieve dingen gehoord over de vaccinatie.

Had je een voorkeur voor het type vaccin?

Ik heb mijn eerste prik van het Pfizer-vaccin gehad. Toen ik mijn oproep kreeg, sprong ik een gat in de lucht. Eigenlijk was Pfizer mijn favoriet en die heb ik gelukkig ook gekregen. Het is nog een paar weekjes wachten op mijn tweede prik. Hiervoor heb ik me vooral opgesloten, ik leefde met enorm veel schrik dat ik Covid zou krijgen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen voorstander was van het AstraZeneca-vaccin, omdat dit bloedklonters kan veroorzaken. Toen ik borstkanker had, heb ik namelijk ook bloedklonters gehad.

Hoe denk jouw omgeving over de vaccinatie?

Heel veel mensen om mij heen staan er positief tegenover. Er zijn ook mensen die zeggen: “Het is vergif en dat komt mijn lichaam niet in”. Soms vind ik het ingewikkeld om met hen in discussie te gaan, iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Op werk heb ik een collega die volledig tegen het Covid-vaccin is. Zij zegt dat ze mensen willen inspuiten zodat ze sneller overlijden. Ik denk niet dat ze de hele zorgsector gaan prikken zodat ze eerder van die mensen af zijn.
Jacques de Munter, 56, Oudenaarde, burgerlijk ingenieur elektromechanica: "Iemand die schrik heeft, maakt geen beslissing die rationeel is. Het belangrijkste vind ik vooral dat ieders autonomie gerespecteerd moet worden."

Ben je gevaccineerd tegen corona? Waarom wel of niet?

Ik heb mijn eerste vaccinatie-oproep geweigerd. Zolang de lange termijnwerkingen onbekend zijn, ga ik het niet doen. Dat betekent niet dat ik een anti-vaxxer ben. Een tijd geleden ben ik naar de tropen geweest, toen heb ik ook een vaccinatie tegen gele koorts gekregen. Het verschil is dat dat vaccin al jaren is getest. Er is een behoorlijke kans dat ik over een jaar of vijf wel een coronaprik wil. Alleen aangezien ik de eerste vaccinatie-oproep heb geweigerd, vraag ik mij af: is mijn keuze definitief? Dat kan toch niet?

Wat vind je van de discussie in de samenleving over dit onderwerp?

Ik vind het fout dat de media doen alsof er geen problemen zijn met het Covid-vaccin. In een webinar van UZ Gent werd in december 2020 gesteld dat 37% van de dokters zich toen niet wilde laten vaccineren. Maar we worden als burgers meer en meer geconfronteerd met eenzijdige en manipulatieve berichtgeving. Ik hoor nooit een tegengeluid. Ik ben het ermee eens dat corona voor sommige mensen zeer ernstig kan zijn. De vraag is of de volledige bevolking daarvoor ingezet moet worden om dat op te lossen.

Hoe denkt jouw omgeving over de coronaprik?

Dankzij de media krijgen zij elke dag een portie schrik ingepompt. Iemand die schrik heeft, maakt geen beslissing die rationeel is. Dat is een emotionele beslissing. Het belangrijkste vind ik vooral dat ieders autonomie gerespecteerd moet worden.
Christel Praats, 70, Antwerpen, gepensioneerd en vrijwilliger: "Ik denk vooral dat we moeten stoppen met energie steken in al dat discussiëren."

Heb je een COVID-vaccinatie gehad?

Ja, ik heb mijn twee prikken van Pfizer al gehad. Vanaf het begin was ik er al enthousiast over. Ik vond het dan ook niet erg om als een van de eersten geprikt te worden. Zelfs als ze de vaccinaties hadden willen testen had ik dat best willen doen als testpersoon. Je neemt altijd bepaalde risico’s in het leven, ook als je boodschappen doet of de baan oversteekt. En in vergelijking met jongeren kan ik denk ik best een schokje verdragen.

Had je een voorkeur voor een vaccinatie?

Toen ik hoorde dat ik Pfizer kreeg, dacht ik: “Goh, ik heb wel chance”. Maar toen twijfelde ik of ik mijn Pfizer-vaccin niet aan iemand anders kon geven. Ik vond het namelijk niet erg om AstraZeneca te krijgen. Alleen dat was te veel gedoe, dus dat kon niet.

Wat vind je van de discussie in de samenleving over het onderwerp?

Ooit hebben we de pokken gehad. Mijn ouders hebben nooit bedenkingen gehad over die vaccinatie. Daarnaast heb ik zelf ook de beginjaren van de aids-epidemie meegemaakt, dat maakt toch dat je er anders mee omgaat. Ik denk vooral dat we moeten stoppen met energie steken in al dat discussiëren. Op het moment dat iedereen veilig terug in het leven kan staan, dan mag die discussie uitvoerig gevoerd worden. Maar de prioriteit is nu om er mondiaal uit te geraken.

Nathalie Patry, 30, Brussel, pleegzorg begeleider: "Ik heb niet per se een hele sterke mening over de coronaprik. Ik ben niet zo heel erg pro of anti."

Heb je een coronavaccinatie gehad? Waarom wel of niet?

Nee, ik heb mijn huidige vaccin geweigerd. Ik vind dat we onszelf de vraag moeten stellen: waarom moeten wij als mens alles maar overwinnen? Hele diersoorten worden soms getroffen door ziekte-uitbraken en niemand die daar om geeft. Ik ben niet tegen vaccinaties in het algemeen. Alleen ik geloof dat er een reden is dat die pandemie er is. Het lijkt alsof wij als mensen alles maar moeten overleven, maar ik vind het niet zo evident dat de mens de wereld blijft overbevolken.

Hoe denk je over de COVID-vaccinatie na het invullen van Mijn Vaccin Balans?

Nog steeds negatief. Ik heb zelf COVID-19 gehad, drie maanden nadat ik bevallen was van mijn zoontje. Toen heb ik hem waarschijnlijk ook besmet. Hij is toen een nachtje opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij 39 graden koorts had. Dat gebeurt eigenlijk standaard bij baby’s als ze koorts hebben. Mijn symptomen waren niet erger dan griepsymptomen. Mijn vriend kreeg het als laatste van ons drie. De psychosomatische klachten die hij kreeg in de afgelopen maanden speelden veel erger mee. Daar kan een vaccin niet zoveel aan doen.

Wat vind je van de discussies over dit onderwerp in de samenleving?

Ik volg de media niet meer op de voet. Dat deed ik wel tijdens de eerste coronagolf. Dat werd op den duur ziekmakend. Sommige vrienden van mij weigeren echt resoluut alle soorten vaccinaties, die laten hun kinderen ook niet vaccineren. Zelf heb ik niet per se een hele sterke mening over de coronaprik. Ik ben niet zo heel erg pro of anti.

Thomas Henry, 31, Steenokkerzeel, manager innovatiesubsidies: "Mijn mening is niet veranderd. Ik zit nog steeds te wachten op mijn vaccinatie."

Hoe denk je over de COVID-vaccinatie?

Ik ben op zich altijd heel positief geweest tegenover vaccinaties. Dan kijk ik ook naar vaccinaties tegen andere ziektes zoals polio en de pokken. Ik ga ervan uit dat er een zeer strenge methodologie is gebruikt om de vaccins hiertegen goedgekeurd te krijgen. En dat dit een veiligere optie is dan de ziekte zelf.

Wil je zelf gevaccineerd worden? Waarom wel of niet?

Ja, ik zit te wachten tot ik mijn vaccinatie krijg! Ik vrees namelijk het meeste voor “long covid”. Je hoort verschillende verhalen van jongeren en sporters die langdurige effecten ervaren na een coronabesmetting. Dus hoe vroeger een vaccin, hoe liever. Welk vaccin dat mag zijn, maakt mij niet uit. Ik haat injecties, dus misschien prefereer ik Johnson & Johnson. Daarbij krijg je maar één prik. Maar nogmaals: de eerste de beste!

Is je mening veranderd na het invullen van Mijn Vaccin Balans?

Nee, mijn mening is niet veranderd. Ik ben heel blij met het initiatief van Test Aankoop. Toch vond ik het wel spijtig dat er relatief weinig context in Mijn Vaccin Balans werd gegeven bij de resultaten. Iemand die sceptisch zal zijn over de coronaprik zal daardoor misschien zeggen: “Ah, kijk naar al die ernstige bijwerkingen, dat wil ik niet riskeren!”. Spijtig, want je moet hen juist overtuigen met contextuele informatie.

Hoe denkt jouw omgeving over de coronaprik?

Veel mensen die ik ken, zijn er positief over. Enkel met mijn grootmoeder heb ik een beetje moeite gehad. Mijn vriendin werkt in een ziekenhuis, dus met haar verhalen kon ik mijn oma toch overtuigen om zich te laten vaccineren. Maar de meesten in mijn omgeving zijn vaccin positief, COVID negatief!